Fortum ja Uniper rakentavat Suomeen kaksi tuulipuistoa. Närpiöön sijoitettavien tuulipuistojen rakentaminen on tarkoitus aloittaa tammikuussa 2022.
Fortum ja saksalainen tytäryhtiö Uniper julkistivat keskiviikkona suunnitelmat rakentaa Suomeen kaksi tuulipuistoa, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 380 megawattia (MW). Tämä on ensimmäinen yhteinen hanke, joka on osa Fortumin ja Uniperin yhteistä uusiutuvan energian strategiaa Euroopassa.
Molempien puistojen kokonaisinvestoinnit ovat noin 360 miljoonaa euroa, josta Fortum maksaa 216 miljoonaa euroa eli 60 prosenttia. Fortum omistaa myös hankkeista saman verran, ja loput omistaa suomalainen energiayhtiö Helen Oy.
”Tämä on ensimmäinen yhteinen uusiutuvia energialähteitä koskeva hankkeemme Fortumin kanssa, ja se on merkittävä virstanpylväs”, sanoo Frank Possmeier, Fortumin ja Uniperin yhteisen tuuli- ja aurinkoenergialiiketoiminnan varatoimitusjohtaja.
Närpiöön sijoitettavien maalla sijaitsevien puistojen rakentaminen on tarkoitus aloittaa tammikuussa, ja niiden odotetaan olevan täysin toiminnassa viimeistään vuoden 2024 toisella neljänneksellä.
Fortum, joka omistaa yli 76 prosenttia Uniperista, on allekirjoittanut Helenin kanssa sähkönostosopimuksen, jonka mukaan Helen ostaa noin puolet puistojen tuottamasta sähköstä.
Fortum ja Uniper esittelivät vuosi sitten suunnitelmansa kehittää jopa 2 gigawattia (GW) maa- ja aurinkokapasiteettia vuoteen 2025 mennessä osana uutta hiilineutraalia strategiaa. Tähän sisältyy noin 1,5 miljardin euron investoinnit, Possmeier kertoi Reutersille ja lisäsi, että tavoitteena on saada 150-200 MW:n hankkeet siihen vaiheeseen, että ne voidaan rakentaa vuonna 2022.
Possmeierin mukaan Euroopassa yhteisten aurinko- ja tuulivoimahankkeiden määrä, mukaan lukien alkuvaiheen hankkeet, on yli 5 GW. Se on vähemmän kuin suuremmilla yleishyödyllisillä laitoksilla ja öljykilpailijoilla, jotka kaikki laajentavat uusiutuvien energialähteiden alalle.
”Suurin haaste on kilpailu, joka näkyy vastaavana marginaalipaineena”, Possmeier sanoi ja lisäsi, että sekä uusille tulokkaille että vakiintuneille toimijoille on vielä tilaa.
Lähde: Reuters
Koska olen vain maalaispoika, niin kysyn miksi suomi myy propelimetsän sähköä muille. Fakta kun on ettei meillä riitä sähkö mihinkään jos vihreiden märkä päiväuni pelkästään sähkökäyttöisestä liikenteestä toteutuu ?
Puhutaan uusiutuvasta energiasta, jota ei ole olemassakaan. Voidaan kuitenkin puhua, koska harva kansalainen tietää, että fysiikassa energia voi muuttua vain toiseksi energialajiksi eikä energiaa synny tyhjästä. (Jätetään ydinfysiikka pois.)
Tuulienergia on alkujaan lähtöisin auringonsäteilyn lämmittämästä ilmasta, joka lämmitessään kohoaa ja kylmää ilmaa virtaa tilalle. Energia ei ole missään mielessä uusiutuvaa, koska tuulienergiaa hyväksikäytettäessä tulee rakentaa siihen sopiva tekninen laite. Aikoinaan rakennettiin tuulimyllyjä, joilla voitiin jauhaa viljoja. Nyt rakennetaan tuulimyllyjä pyörittämään sähkögeneraattoria, joka muuttaa liike-energiaa sähköenergiaksi. Siis aina energian muuttaminen joksikin muuksi energiaksi vaatii energiaa siihen sopivien laitteiden valmistamiseksi.
Tuulivoimalan kuvitellaan toimivan 30 vuotta, mutta käytännössä ne toimivat 15 vuotta, jonka jälkeen jää iso hävitettävä romukasa. Jälleen on rakennetta uusi voimala hävinneen tilalle. Onko saatu energia uusiutuvaa, no ei ole. Tuulienergian hinta on noin 400-500 €/MWh, kun fossiilisilla tuotetun sähköenergian hinnaksi tulee 60 €/MWh.
Suomen sähköenergian käyttö on noin 82 TWh, joka vastaa keskimääräistä tehoa 10000 MW. 5 megawatin tuulivoimala tarvitsee noin 10 neliökilometrin alueen. Jos 50% suomen sähköenergiasta toteutettaisiin tuulivoimalla, Uudenmaan kokoinen maa-alue tarvittaisiin voimaloiden alustaksi. Voimaloitten lukumääräksi tulisi 1000. Rahaa kuluisi miljardi euroa. Tuulivoimalat tuottavat melua ja maiseman pilaamista, kuolemia linnuille ja haitallista jätettä hajottuaan. Lisäksi ne eivät tuota kasvikunnalle elintärkeää hiilidioksidia. Tosin voimaloiden rakentaminen tuottaa suuret hiilipäästöt.
No on olemassa energiaa jota voitaisiin hyödyntää, 0-piste energiaa. Siitähän eivät öljy- ja muut energiayhtiöt ilahdu. Tuosta puhui jo Tesla ikoinaan. Ei niin uusi juttu., vain öljy-yhtiöiden mielestä. Kun tämä koko huijaus paljastuu ei nykyiillä hallituksilla juurikan ole toimivaltaa. Täytyy tehdä se että ne sivuutetaan, en anonut että pitäisi tehdä väkivaltaieti mutta jossakin vaiheessa ihmisten silmät aukenevat ja en ole vastuussa mitä taphtuu.
Tuulivoimaloiden määräksi tuli 4000 ja hinnaksi 4 miljardia, jotta niillä voitaisiin tuottaa tarvittava sähkömäärä 40 TWh. Tuulivoimala tuottaa keskimäärin maksimitehostaan 15-30 prosenttia. Todettu käytännössä.
No, haluan nauttia vuosistani tuulettomalla rannalla auringon paistaessa. Taitaa toteutua paremmin kuin nuo tuulivoimalat.
No, eikös siellä brysselissä euroopan kartassa suomen kohdalla ollut vain tuulivoimaloita ja kaivoksia.
Näin sitä suomi tuhotaan.
Tuulisähkö on kallista ja epäekologista.
Lähinnä kiinnostaa subvention taso; tuskin tuo sattumasähkö muuten leiville lyö?
Kyllä rahoitus löydetään siitä pohjattomasta kirstusta kun on kerran kyse vihreästä siirtymästä. Ihan sama korruptiosysteemi jatkuu, mutta nyt pistetään vain pari pykälää isompi vaihde silmään että saadaan se tulos sinne vihreälle.
Todella sairasta maalaismaiseman raiskausta – herätkää. LesboMarin, KalmaOhisalo ja Vappunaamari Andersson lapateipillä myllynsiipeen kiinni.
Tämä kommentti kertoo kirjoittajastaan kaiken myös älyllisen tason
Eikö sinusta koskaan tunnu siltä että on raskasta olla kaikkia muita älykkäämpi ?
Ihan turhia nämä tuulivoimalat Suomessa, talvella ne on jäässä ja muutenkaan ei täällä tuule tarpeeksi että niistä mitään hyötyä saisi.