Eurooppa Maahanmuutto Politiikka Talous

Puolet Saksassa asuvista syyrialaisista on edelleen sosiaalietuuksien varassa vuosia saapumisensa jälkeen

Kuva: Kuvakaappaus/Youtube.

Lähes puolet Saksassa asuvista syyrialaisista turvautuu kansalaisetuuksiin, mikä kyseenalaistaa väitteen, jonka mukaan syyrialaiset osallistuisivat merkittävästi maan työmarkkinoille, sillä kotoutumis- ja työllisyysasteet ovat edelleen alhaiset.

Uusien tietojen mukaan lähes puolet Saksassa asuvista syyrialaisista on edelleen riippuvaisia kansalaisetuuksista lähes kymmenen vuotta vuoden 2015 turvapaikka-aallon jälkeen, asettavat kyseenalaiseksi kertomuksen, jonka mukaan syyrialaiset maahanmuuttajat tuottavat maalle nettohyötyä.

Liittovaltion työmarkkinaviraston luvut osoittavat, että elokuussa 2024 Saksassa 518 050 Syyrian kansalaista sai valtion sosiaaliavustuksia, mikä kertoo jatkuvista kotouttamishaasteista.

Nämä tilastot tulevat samaan aikaan, kun työmarkkina- ja ammattitutkimusinstituutin johtaja Enzo Weber herätti huomiota huomautuksillaan, joiden mukaan syyrialaisten työntekijöiden vapaaehtoinen paluu olisi Saksan työmarkkinoiden kannalta hallittavissa. Weber totesi maanantaina, että Syyriaan palaamaan haluavia ei pitäisi estää ja että he voisivat parhaiten auttaa kotimaansa jälleenrakennustyössä.

Weberin lausunnot ovat jyrkässä ristiriidassa hallituksen vuosia jatkuneen retoriikan kanssa, jossa syyrialaisia maahanmuuttajia pidetään tärkeänä ammattitaitoisen työvoiman lähteenä. Kuten Nius raportoi, vain 32,7 prosenttia syyrialaisista Saksassa työskenteli toukokuussa 2024 sosiaalivakuutusmaksujen alaisissa töissä, kun taas saksalaisista 65,3 prosenttia. Tämä siitä huolimatta, että syyrialaisten keski-ikä on nuorempi.

Saksassa asuu tällä hetkellä yli miljoona Syyrian kansalaista, mukaan lukien vuoden 2023 loppuun mennessä rekisteröidyt 972 460 asukasta ja 72 420 vuonna 2024 jätettyä uutta turvapaikkahakemusta. Useimmilla syyrialaisilla maahanmuuttajilla ei kuitenkaan ole ammatillista pätevyyttä, mikä vaikeuttaa entisestään pyrkimyksiä integroida heidät työelämään.

Nämä haasteet näkyvät kansalaisetuuksien saajien kasvavassa määrässä, joka on kasvanut huolimatta satojentuhansien uusien syyrialaisten saapumisesta viime vuosina.

Ehdotukset vapaaehtoisen paluun helpottamiseksi ovat herättäneet keskustelua Saksan maahanmuuttopolitiikasta.

Saksan maahanmuutto- ja pakolaisvirasto (BAMF) ilmoitti maanantaina, että se jäädyttää väliaikaisesti Syyrian kansalaisten turvapaikkahakemukset, kuten useat muutkin Euroopan maat.

Tunnetut CDU/CSU-poliitikot – puolueet, joiden odotetaan saavan eniten parlamenttipaikkoja helmikuun vaaleissa – ovat vaatineet syyrialaispakolaisten pikaista paluuta kotiin.

”Saksa on tarjonnut turvapaikan monille hädänalaisille ihmisille. Kun tilanne muuttuu ja turvapaikan myöntämisen syy tosiasiallisesti lakkaa, ei ole laillista syytä jäädä maahan”, sanoi CSU:n puheenjohtaja Markus Söder, ja entinen terveysministeri Jens Spahn ehdotti, että Saksan hallituksen pitäisi vuokrata lentokoneita ja tarjota taloudellisia kannustimia paluuta harkitseville.

Kovan linjan Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue on ollut tylympi. ”Monilla Syyriasta kotoisin olevilla ihmisillä ei ole enää syytä paeta. On selvää, että näiden ihmisten pitäisi pikaisesti palata kotimaahansa”, sanoi sen toinen johtaja Alice Weidel.

Samaan aikaan naapurimaa Itävalta on ottanut johtoaseman arviolta 100 000 entisen syyrialaispakolaisen palauttamisessa.

”Olen ohjeistanut ministeriötä valmistelemaan järjestelmällistä paluu- ja karkotusohjelmaa Syyriaan”, sisäministeri Gerhard Karner sanoi maanantaina, vaikka tarkempia yksityiskohtia siitä, onko tällainen ohjelma pakollinen, ei ole kerrottu.

Myös Ruotsissa nykyistä keskustaoikeistohallitusta tukevat oikeistolaiset ruotsidemokraatit ovat vaatineet Bashar al-Assadin kaatumisen jälkeen syyrialaisten oleskelulupien mahdollista peruuttamista ja todenneet, että pakolaisaseman pitäisi olla väliaikainen.

Lähde: Remix News

Lue lisää aiheesta:
Tilaa
Ilmoita
1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Toni Lajos

Suomen on kiirehdittävä Syyrian pakolaisten palauttamisessa, samalta suunnalta olevat samaan kyytiin, siellä on hommia, vankilassa olevat siirrettävä sinne paikallisen vankeinhoidon pariin, siellä serkkujen ja veljien seurassa on hauska mölistä ja kertoa kuinka rasistinen maa Suomi on.