Balkanin siirtolaisreitin varrelle on muodostunut siirtolaisgettoja.
Bosnia ja Hertsegovina, joka sijaitsee Balkanin siirtolaisreitin keskellä, joutuu käymään dramaattista kamppailua siirtolaisvyöryn hallitsemiseksi. Maahanmuuttajia saapuu maahan jatkuvasti. Samaan aikaan Serbian ja Unkarin rajan läheisyydessä asuvat Vojvodinan asukkaat toivovat, ettei heidän jokapäiväiseen elämäänsä aiemmin liittynyt painajainen palaa, kun Suboticaa ympäröivä metsä täyttyi aseilla ammuskelevien siirtolaisten laukausten äänistä ja alueen läpi kulkivat ihmissalakuljettajat.
Viranomaisten mukaan maassa on tänä vuonna rekisteröity tähän mennessä 24 115 maahanmuuttajaa, mikä on lähes sama määrä kuin viime vuonna.
Tämä luku osoittaa selvästi, että muuttopaine ei ole vähentynyt merkittävästi alueella.
Ulkomaalaisia käsittelevän yksikön johtajan Zarko Laketan mukaan useimmat maahanmuuttajat jättävät rekisteröinnin jälkeen turvapaikkahakemuksen, mutta sitä käytetään usein vain tilapäiseen oleskeluun maassa ennen jatkamista Euroopan unioniin.
Balkanin reitillä on edelleen tärkeä rooli maahanmuutossa. Siirtolaiset tulevat yleensä Kreikasta ja Bulgariasta ja saapuvat Bosnia ja Hertsegovinaan Serbian kautta. Maan leireillä on tällä hetkellä noin 1 129 siirtolaista, mutta määrä vaihtelee, yleensä 1 000 ja 1 300 välillä.
Bosniaan saapuu jatkuvasti maahanmuuttajia
Maahanmuuttajien jakautuminen maan sisällä ei ole tasaista. Suurin osa heistä, noin 776, oleskelee Sarajevon kantonissa, kun taas Una-Sanan kantonissa on tällä hetkellä 306 siirtolaista.
Ulkomaalaisviraston analyysin mukaan suurin osa siirtolaisista on 19-35-vuotiaita ja tulee Syyriasta, Afganistanista, Pakistanista, Irakista, Bangladeshista ja Iranista.
Muutoin Laketa ei odota tässä suhteessa merkittäviä muutoksia lähitulevaisuudessa. Muuttoliikkeen tilanteen odotetaan pysyvän aktiivisena.
Lehdistölle puhuessaan johtaja sivusi myös turvapaikkamenettelyjen yksityiskohtia. Prosessi on suhteellisen yksinkertainen: Rekisteröitymisen ja biometristen tietojen tallentamisen jälkeen maahanmuuttaja voi ilmoittaa haluavansa turvapaikan, mistä hän saa todistuksen. Heillä on 15 päivää aikaa jättää virallinen hakemus turvallisuusministeriön asianomaiselle osastolle.
Laketa huomautti kuitenkin, että monet henkilöt käyttävät tätä mahdollisuutta väärin ja käyttävät 15 päivän ajan lepäämiseen leireillä ja valmistautumiseen jatkomatkalle EU:hun.
Laittomat maahanmuuttajat ottavat yhteen keskenään
Maahanmuuttajien välisiä konflikteja esiintyy toisinaan, mutta viranomaisten tiiviin yhteistyön ansiosta suuremmat välikohtaukset voidaan Bosniassa estää tai niihin voidaan puuttua nopeasti. Mielenkiintoista on, että nämä konfliktit syntyvät pääasiassa maahanmuuttajien kesken ja johtuvat yleensä kiistasta tietyistä reviireistä. Asiantuntija korosti, että nämä tapaukset eivät aiheuta suoraa uhkaa paikallisille.
Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että Bosnia ja Hertsegovina on edelleen keskeinen kauttakulkumaa Balkanin muuttoreitillä. Maahanmuuttotilanteen hallinta on kuitenkin vakava haaste maalle sekä logistisesta että taloudellisesta näkökulmasta.
Leirien ylläpito, perushoidon tarjoaminen ja rekisteröintiprosessien hoitaminen vaativat valtavia resursseja. Paikallisyhteisöihin kohdistuu myös paineita, erityisesti alueilla, joilla maahanmuuttajia on enemmän.
Kauhu ja pelko vallitsi myös Serbiassa
Tilanteen kireydestä kertoo, että maahanmuuttajat ovat aiemmin vallanneet useita taloja Serbiassa ja esiintyneet sankoin joukoin julkisilla toreilla ja ostoskeskuksissa. Joistakin Vojvodinan pohjoisten taajamien osista, kuten Szabadkasta, Horgosista ja Zomborista, on tullut siirtolaisghettoja.
Ihmiskauppajengit käyttävät tilannetta hyväkseen ja vaativat suuria rahasummia vastineeksi siitä, että he saavat siirtolaiset rajan yli, jopa aseellisen avun turvin. Kesällä 2022 Suboticassa sattui ampuminen, jossa kuoli ihmisiä.
Konflikteja esiintyi myös kaupungeissa. Esimerkiksi Suboticassa tapahtui aseellinen yhteenotto keskeisellä parkkipaikalla. Tuona aikana paikalliset joutuivat jatkuvasti alttiiksi ammuskelulle yöllä ja jatkuvalle väkivallalle päivällä.
Tilanteen pahentuessa Serbia lupasi valtion väliintulon, ja viranomaiset aloittivat laajamittaisen hyökkäyksen siirtolaisia vastaan, takavarikoivat heidän aseensa ja purkivat heidän laittomia leirejään. Serbian viranomaiset pyrkivät luomaan turvallisen ympäristön, vaikka paikalliset pelkäävätkin, että heti, kun rajoituksia lievennetään, siirtolaiset saattavat palata.
Lähde: Remix News
Meidän ” luotettavaksi ” kanavaksi julistautunut Yle voisi lähettää näitä hapsutukaisia ja sopertelevia toimittelijoita paikanpäälle kertomaan suomen kansalle totuus, mutta ei. Mieluummin uutisoidaan kuinka tuhansia miljardeja lapioidaan pimeyteen ( kehitysmaihin ) ilmaston muuten romahtaessa. Nämäkään miljardit eivät kuulemma riitä, alkuunkaan, eräs mutiainen kertoi huuliaan nuoleskelle.