Kotimaa Politiikka Rikos

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi vankiloiden lisärahoitusta ampuma-aserikosten rangaistusten kiristämisen vuoksi

Vantaan vankila. Kuvituskuva: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 / Hezzu.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi tiistaina 22. lokakuuta aserikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen toteuttamista oikeusministeriön työryhmän ehdotusten mukaisesti. Työryhmä ehdottaa ampuma-aserikosten rangaistuksen kiristämistä, mikä lisää tuntuvasti tarvittavaa vankipaikkojen määrää.

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman ohjelman mukaan hallitus pitää järjestäytynyttä rikollisuutta vakavana uhkana Suomen turvallisuudelle ja lailliselle yhteiskuntajärjestykselle. Hallitus torjuu voimakkaasti järjestäytynyttä rikollisuutta. Ampuma-aserikokset ovat olennainen osa järjestäytyneen rikollisuuden toimintamuotoja.

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että rikoslakiin tehdään hallitusohjelman mukaiset muutokset: säädetään rangaistavaksi törkeänä ampuma-aserikoksena ampuma-aseen mukana pitäminen yleisellä paikalla tai kulkuneuvossa ilman oikeutta sellaisen aseen hallussapitoon, korotetaan törkeän ampuma-aserikoksen vähimmäisrangaistus neljästä kuukaudesta kahteen vuoteen vankeutta, korotetaan vaarallisen esineen hallussapidon enimmäisrangaistus yhdestä vuodesta kahteen vuoteen vankeutta ja korotetaan toisen vakavaan vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidon enimmäisrangaistus kuudesta kuukaudesta yhteen vuoteen vankeutta.

Uudistuksen myötä vankien määrän on arvioitu kasvavan 192 vangilla vuodesta 2027 lähtien. Rahoitusta tarvitaan uusien vankipaikkojen rakentamiseen. Määrärahasta valtaosa suunnataan Rikosseuraamuslaitokselle, minkä lisäksi poliisin, syyttäjän ja tuomioistuinlaitoksen määrärahoja lisätään.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva, p. 0295 150 176, etunimi.sukunimi@gov.fi, ja osastopäällikkö Ville Hinkkanen, p. 0295 150 165, etunimi.sukunimi@gov.fi

Valtioneuvosto

Tilaa
Ilmoita
1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Taas varaudutaan ongelmaryhmien temppuihin, mutta ei uskalleta sanoa, mikä se ongelmaryhmä on ja että se ryhmä voitaisiin poistaa maasta, jos olisi haluja.

Uusimmat uutiset