Koti ja perhe Kotimaa Politiikka Rikos Uutiset

Ruotsi: Lastensuojelulla yhteyksiä rikollisjengeihin

Kuva: Piqsels / (CC0).

Samoin kuin Suomessa, myös Ruotsissa lastensuojelun pienryhmäkodit ovat tuottavaa liiketoimintaa. Tämä on tuonut alalle erilaisia yrittäjiä, ja myös Ruotsin järjestäytyneen rikollisuuden. Ruotsissa on 459 lasten ja nuorten pienryhmäkotia, joista 60% on yksityisiä.

Ruotsin poliisin mukaan 18 pienryhmäkodilla on yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, ja näistä 11 kodilla on voimassa oleva sopimus jonkin kunnan kanssa tukea tarvitsevan lapsen tai nuoren auttamisesta.

Ruotsalaiskuntien palvelujen ostokeskus Adda välittää kunnille erilaisten yritysten palveluja, myös pienryhmäkotien, ja ottaa tästä 1,5% välityspalkkion. Tämä merkitsee Addalle noin miljardin kruunun (120 miljoonan euron) tuloja vuosittain.

Käytännössä Addan kautta Ruotsin kunnat tienaavat rahaa rikollisjärjestöjen toiminnasta, sen lisäksi että maksavat rikollisille hädässä olevien alaikäisten asuttamisesta.

”Ajatushan ei ole, että ansaitsemme rahaa rikollisten toiminnalla”, sanoo Ruotsin kuntien yhteistyöjärjestön SKR:N puheenjohtaja Anders Henriksson. ”Tämä täytyy estää”.

Henriksonin mukaa SKR ei ole ole nähnyt poliisin listaa rikollisjengien pyörittämistä pienkodeista, eikä tiedä mitä yrityksiä listalla on.

”Kaikkien täytyy auttaa rikollisjärjestöjen savustamiseksi pienkotien toiminnasta”, vakuuttaa Henriksson. ”Tällaista ei voi hyväksyä”.

Hänen mukaansa Adda pyrkii välittämään kunnille vain vakavasti otettavien yritysten palveluja. Tehdyssä kyselyssä 190 Ruotsin kuntaa ilmoitti luottavansa Addan arvostelukykyyn. Ruotsissa on 290 kuntaa.

Vuonna 2023 Adda teki historiansa suurimman liikevoiton, lähes 60 miljoonalla kruunulla (noin 7 miljoonaa euroa).

Yhteiskunnan lastenhuoltoa tutkinut dosentti David Pålsson on kriittinen.

”On olemassa riski, että Adda ei ole puolueeton toimija, koska se saa osuutensa pienkodeista tulevista rahoista”, Pålsson pohtii.

Lähde SVT sekä Ruotsin valtiopäivät

Tilaa
Ilmoita
1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kääpä

Suomi yksityistää kohta kaiken ja se kopioidaan kokonaisuudessaan rapakon takaa, eli kohta ei ole edes mahdollista kunnalliseen terveyshultoonkaan, sillä kaikki terveyteen liittyvä on ykstyistetty ja jos ei ole kroisos niin turha haaveilla mistään hoidosta.