Eurooppa Historia Historia Kotimaa Kulttuuri Uutiset

Suomalais-ukrainalaista väriä Ruotsin Radion sinfoniaorkesteriin

Kuvituskuva. Pixabay.

Kiovassa syntynyt kapellimestari Dalia Stasevska johtaa Ruotsin Radion sinfoniaorkesterin suomalaisen musiikin konsertit torstaina ja perjantaina. Konsertissa soitetaan Jean Sibeliuksen sekä Kaija Saariahon musiikkia, ja teemana on rakkaus.

Vuonna 1984 Neuvostoliitossa syntyneen Dalia Stasevskan äiti on suomalainen kuvataiteilija Maarit Blomqvist, ja isä ukrainalainen kuvataiteilija Andrij Stasevski. Hän asui ensin Viron neuvostotasavallan pääkaupungissa Tallinnassa, ja muutti Suomeen viisivuotiaana.

Dalia Stasevska on Lahden sinfoniaorkesterin pääkapellimestari sekä BBC:n sinfoniaorkesterin päävieras, ja on johtanut Ruotsin Radion orkesteria viimeksi vuonna 2017.

Stasevska odottaa innolla jälleentapaamista Ruotsin Radion sinfoniaorkesterin kanssa, jossa on monia hänelle tuttuja muusikoita.

”Ruotsin Radion sinfoniaorkesteri on eräs parhaista Pohjoismaissa”, kehuu kapellimestari Stasevska.

Ruotsin konsertteihin tuo oman säväyksensä Jean Sibeliuksen ja Kaija Saariahon säveltäminen täysin eri aikoina.  Kansallisromanttista suuntausta edustanut Jean Sibelius (1865-1957) eli ja sävelsi 1900-luvun alun klassisen musiikin kultakaudella, ja Kaija Saariaho (1952-2023) sävelsi muun muassa oopperoita ja kamarimusiikkia.

”Jokin yhdistää näitä kahta säveltäjää”, sanoo Dalia Stasevska. ”Molemmilla oli samanlainen halu koskettaa kuulijaa”.

Lähde SVT sekä Wikipedia Jean Sibelius ja Kaija Saariaho

Tilaa
Ilmoita
0 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit