Eurooppa Maahanmuutto Politiikka Rikos

Ravintoloitsija pakenee Ruotsista ja löytää ”turvallisemman elämän” Irakista jengiväkivallan lisääntyessä

Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Frankie Fouganthin.

Irakilaissyntyinen Amin kertoo palanneensa kotiinsa turvaan jouduttuaan Tukholmassa järjestäytyneen jengin toistuvien uhkausten, väkivallan ja kiristyksen kohteeksi.

Entinen ravintoloitsija, joka pakeni Ruotsiin sodan runtelemasta Irakista vuonna 2003, on päättänyt lähteä maasta vedoten turvallisuushuoliin, joka johtuu jengiväkivallan lisääntymisestä.

Yli kaksi vuosikymmentä Ruotsissa asunut Amin palasi kotimaahansa ja kuvailee muuttoa yhdeksi parhaista päätöksistään.

Dagens Nyheterin haastattelussa Amin kertoi kokemuksestaan, jonka mukaan hän pyöritti yritystä Ruotsissa vuosia ennen kuin jengitoiminta hänen asuinalueellaan pakotti hänet lähtemään.

”Unohdin nuo ajat! Nyt elän kuin kuningas! Kehityn, voin hyvin. Irakissa on paljon turvallisempaa kuin Ruotsissa”, hän pohti uutta elämäänsä kotimaassaan.

Amin rakensi menestyksekkään yrityksen saavuttuaan Ruotsiin Irakin sodan jälkeen. Hän piti pubia Tukholman laitamilla. Alueesta tuli kuitenkin yhä vaarallisempi, kun maahanmuuttajajengit alkoivat hallita aluetta, vaativat paikallisilta liikkeenomistajilta suojelurahaa ja turvautuivat väkivaltaan, kun vaatimuksia ei täytetty. Aminista tuli yksi heidän kohteistaan.

”Muutin Ruotsiin, koska se oli turvallinen maa. Nyt muutan pois Ruotsista, koska se ei ole enää turvallinen”, Amin selitti. Sen jälkeen kun Skärholmenin järjestäytynyt jengi oli toistuvasti uhkaillut, käyttänyt väkivaltaa ja kiristänyt häntä, hän päätti, ettei voi enää elää tai työskennellä tällaisissa oloissa.

”Kuvittele, miltä tuntuu työskennellä 10 tuntia päivässä ja sitten joku ilkeä ihminen tulee ja uhkailee sinua ja sanoo inhottavia asioita”, hän lisäsi.

Paikallisen poliisin aluksi antamasta tuesta huolimatta tilanne paheni väkivaltaisuuksien lisääntyessä. Alueella tapahtui useita ampumavälikohtauksia, mukaan lukien kuolemaan johtanut ampumavälikohtaus, joka tapahtui aivan hänen ravintolansa ulkopuolella. ”Ruotsissa ei ole turvallisuutta. En tunne oloani siellä enää turvalliseksi. Et voi pitää hienoja vaatteita, kultaketjua, hienoa kelloa. Et voi ajaa hienolla autolla, koska joku tuhoaa sen”, Amin sanoi.

Hän on avannut uuden ravintolan Irakissa ja sanoo tuntevansa olonsa paljon turvallisemmaksi maassa, josta hän vain kaksi vuosikymmentä sitten pakeni etsiessään turvaa. ”Irakissa on turvallisempaa”, hän totesi.

Aminin tarina kuvastaa kasvavaa huolta jengiväkivallasta Ruotsissa, josta on tullut viime vuosina merkittävä kysymys ja johon keskustaoikeistolainen hallitus, jota oikeistolainen Ruotsidemokraatit tukee, on ilmaissut päättäväisesti pyrkivänsä puuttumaan.

Kesäkuussa Ruotsin poliisi otti käyttöön maan historian ensimmäisen ”pysäytä ja tutki -alueen”, joka antaa poliiseille valtuudet tutkia kuka tahansa henkilö tai ajoneuvo ilman perusteltua epäilyä sen jälkeen, kun Tukholman lounaispuolella sijaitsevan Norrköpingin Hagebyn asuinalueella oli tapahtunut jengiin liittyvä kaksoisampuminen.

Hallitus ilmoitti hiljattain suunnitelmista maksaa siirtolaisille 350 000 kruunua (30 809 euroa) paluusta kotimaahansa uudessa vapaaehtoisen paluumuuton järjestelmässä, joka on suunnattu erityisesti jopa kansalaisuuden saaneille ulkomaalaisille, jotka eivät ole onnistuneet kotoutumaan.

Tarjousuutisen julkistamisen jälkeen teetetty kyselytutkimus osoitti kuitenkin, että vain harvat aikovat tarttua siihen. 77 prosenttia kyselyyn osallistuneista sanoi, ettei kannustin kiinnosta heitä, ja vain 15 prosenttia sanoi harkitsevansa sitä.

Lähde: Dagens Nyheter

Lue lisää aiheesta:

”Vapaaehtoista paluumuuttoa” koskevaa raporttia on arvosteltu hyödyttömäksi

Hyvin harva maahanmuuttaja kiinnostunut Ruotsin 31 000 euron arvoisesta muuttotarjouksesta

 

Tilaa
Ilmoita
2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kääpä

Stubitolta voisi kysyä että vieläkö lahopää on sitä mieltä että Ruotsi on maapallon turvallisin maa, sillä ko maa on jo sonnittu silloin kun tuo lahopää kommenttinsa vuosia sitten laukoi.

John Quiman

Stubbin historia on täynnä hölynpöly lausahduksia:
”Monikulttuurisuus on rikkaus. Ei mulla muuta.”
”En ole valehdellut, vaan antanut väärää tietoa.”
”Jos olen ollut m-ulkku, pyydän anteeksi.”
”En tiedä, miten hyvin te voitte liikkua, mutta Itäkeskukseen kun menee, se on kuin Somalia. Se on hieno paikka.”