Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Puola peruuttaa turvapaikkaoikeuden

Puolan pääministeri Donald Tusk. Kuvituskuva: kuvakaappaus/Youtube.

Puola keskeyttää tilapäisesti turvapaikkaoikeuden vastauksena uhkaan, että laittomien siirtolaisten virta Valko-Venäjän kautta kasvaa. Ilmoituksen odotetaan tapahtuvan, kun Puolan hallitus esittelee uudet maahanmuuttolait tällä viikolla.

Puolan pääministeri Donald Tusk on varoittanut, että hän ei aio kunnioittaa tai panna täytäntöön EU:n turvapaikkalakeja, jos se uhkaa Puolan turvallisuutta, ja korostanut, että ”kukaan ei saa minua vakuuttuneeksi tai pakottaa minua muuttamaan mieltäni”.

Viikonloppuna pitämässään puheessa Tusk sanoi olevansa ”ehdottoman kova ja häikäilemätön” laittoman maahanmuuton suhteen ja korosti, että Puolalla on oltava 100-prosenttinen kontrolli siitä, ketkä tulevat maahan.

Tuskin odotetaan esittelevän Puolan uuden maahanmuuttosopimuksen hallituksen kokouksessa tiistaina 15. lokakuuta.

”Kun olemme hyväksyneet tämän maahanmuuttostrategian, vähennämme laittoman maahanmuuton Puolassa minimiin. Poistamme käytännöt, jotka tosiasiallisesti kiertävät Puolan etuja ja jotka rikkovat puolalaisten ja Puolan valtion turvallisuutta”, hän sanoi.

Kaksi vuotta sitten Puola pystytti Valko-Venäjää vasten 190 kilometrin pituisen muurin pysäyttääkseen laittomien siirtolaisten virran, jonka Venäjä oletettavasti järjesti yrittäessään edelleen horjuttaa EU-maiden vakautta.

Maahanmuuttajat Lähi-idästä

Vaikka maahantulo on hidastunut, julkinen keskustelu asiasta on jatkunut erityisesti toukokuun jälkeen, jolloin laiton maahantunkeutuja puukotti kuolettavasti sotilasta. Vastauksena hallitus perusti 200 metrin puskurivyöhykkeen rajalle.

Maahanmuutto on ollut esillä Puolassa vuodesta 2021 lähtien, jolloin rajakriisi huipentui siihen, että tuhannet lähinnä Afganistanista, Syyriasta ja Irakin kurdialueelta tulleet turvapaikanhakijat yrittivät päästä Puolaan Valko-Venäjän kautta. Varsovan ja EU:n mukaan kyseessä on Minskin ja sen liittolaisen Venäjän masinoima kriisi.

Valko-Venäjän viranomaiset edistivät matkustamista maahan lähinnä Lähi-idän matkailutoimistojen kautta, ja ihmissalakuljettajat saivat siirtolaiset uskomaan, että he voivat helposti päästä EU:hun. Tuhannet ihmiset saivat turistiviisumin lentääkseen Minskiin ja suuntasivat sitten Puolan rajalle.

Lähde: Euronews

Lue lisää aiheesta:

Tuhansia laittomia maahanmuuttajia karkotetaan Saksasta Puolaan

Puolan rajavartijat saavat ampua laittomia maahantunkeutujia

Raportti: Maahanmuuttajat näyttävät puolalaisille sotilaille ”kurkunleikkaus”-eleitä Puolan ja Valko-Venäjän rajalla

Laittoman siirtolaisen puukottama puolalainen sotilas kuoli sairaalassa

Puolan ja Valko-Venäjän vastaisella rajalla laiton maahanmuuttaja kiipesi raja-aidalle ja puukotti veitsellä vakavasti sotilasta

 

Tilaa
Ilmoita
4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jarno Tuominen

Tusk,tuo eu,n jalkavaimo,seksuaali vähemmistöjen ja pakoloisten sankari.valkovenäjän puolelta tulevia vastaan laadittu laki.voisin veikata,että muut rajat jää auki.jos joku tuota Tuskia rohkeana sankarina pitää,kannattaa vähän hänen saavutuksiinsa perehtyä. pikemminkin kaksinaamainen jyrsijä.

Ooppel Kuski

Pelkkää teatteria. Maahantunkeutujien määrä ei vähene ja puola ei ole heille lopullinen kohde koska siellä ei saa niin hyviä tukia kuin esim saksassa ja pohjolan onnelassa svedustanissa (ja suomistanissa).

Marko Kristian

Ei ne kai juuri kukaan ole Puolaan jäämässäkään, kun tuosta alkaa taas tulemaan valitusta EU:sta, niin Puolan pitäisi vain kuljettaa kaikki Saksaan.
Saksahan kehitysmaalaiset on pääosin eurooppaan kutsunut, vaikka nyt palauttivatkin rajatarkastukset puoluekannatusten takia.

John Quiman

Vihdoin joku on riittävän rohkea peruuttamaan turvapaikkasysteemin väärinkäyttämisen. On naurettavaa, ollut jo vuosikymmeniä, että maahantunkeutujille on ylipäätänsä tarjottu mahdollisuus turvapaikan hakemiseen.