Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Tasa-arvovaltuutettu: Ei syrjintää sianlihan kasvisvaihtoehtojen osalta

Kuvituskuva. Kuva: Pixabay / (CC0)

Ruotsissa Uddevallan kunnassa oppilaille, jotka eivät uskonnollisista syistä syö sianlihaa, tarjotaan kasvisvaihtoehto. Tämä johti väitteisiin ”syrjinnästä” ja ”rasismista” ja kanteluihin Ruotsin tasa-arvovaltuutetulle (DO). Viranomainen on nyt ilmoittanut, ettei se tutki tapausta.

Vuoden 2022 vaaleista lähtien Uddevallan kuntaa ovat hallinnoineet Maltillinen puolue, Ruotsidemokraatit, Kristillisdemokraatit ja Uddevallan puolue. Ruotsidemokraattien Martin Pettersson on nimitetty kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi.

Kun kunta otti käyttöön uuden ateriakäytännön, jossa keskitytään ruotsalaiseen kotiruokaan, muslimioppilaiden keskuudessa nousi kohu, ja valtiollinen radio puuttui asiaan väittäen, että kyse oli muukalaisvihasta.

Uusi toimintatapa perustuu siihen, että puolet oppilaista ei syönyt koulun ruokalassa niinä päivinä, jolloin tarjolla oli vain kasvisruokaa. Nyt tarjolla on aina liharuoka ja kasvisruoka. Kasvisruokavaihtoehdon tarkoituksena on myös tarjota vaihtoehto oppilaille, jotka eivät syö sianlihaa. Sianlihan syömättä jättämistä ei voida enää pitää erityisruokavaliona, vaan se koskee vain allergisia oppilaita.

”Minusta se on hieman rasistista ja alentavaa meitä kohtaan, jotka emme syö sianlihaa uskonnollisista syistä. Se on ilkeää, todella ilkeää”, eräs oppilas sanoi Aftonbladetille.

Sosiaalidemokraatit tukivat loukkaantuneita oppilaita, sillä he pitivät sitä myös syrjintänä.

”Sanotaan, että jotkut lapset ovat tietyn ruokavalion arvoisia ja toiset eivät, koska meillä ei ole siihen varaa. Minusta se osoittaa syrjintää”, Anna-Lena Heydar (S) sanoi Ruotsin valtionradiolle.

Ruotsidemokraattien mielestä on sekä kohtuutonta että yhteiskunnan kannalta epäterveellistä, että kouluissa tarjottava ruoka räätälöidään yksilöiden erityistoiveiden ja uskonnollisten vakaumusten mukaan, ja että tämä kehitys on pysäytettävä.

Joukkokantelut

Kunnan elintarvikepolitiikka ja tiedotusvälineiden osallistuminen johtivat kanteluiden tulvaan oikeusministeriöön. Ne ovat nyt ilmoittaneet, etteivät ne tutki tapausta.

Lihavaihtoehdon epäämistä, kun tarjolla oli sianlihaa, ei pidetä syrjintänä. Tämä on ruotsidemokraattien mukaista.

Tasa-arvovaltuutettu (DO) on saanut noin 20 valitusta.

”Jos kunnan tarjoama kasvisruokavalio täyttää ravitsevuuden ja maksuttomuuden vaatimukset, sitä ei voida tässä tapauksessa pitää syrjintälain tarkoittamana syrjintänä”, sanoo DO:n lakiasiainyksikön johtaja Karin Ahlstrand Oxhamre.

Kunta ei ole pitopalveluiden tarjoaja

Ruotsidemokraattien vararyhmänjohtaja Michael Rubbestad kirjoitti syyskuussa mielipidekirjoituksessaan, että Ruotsissa on pitkät perinteet verovaroin rahoitettujen kouluruokailujen tarjoamisessa oppilaille ja että se on ”palvelu, josta monet muut maat voivat vain unelmoida”.

Hänen mukaansa ei ole käytännöllistä eikä oikeudenmukaista, että kouluissa tarjoiltaisiin monikulttuurista ruokaa kaikkien uskonnollisten ja kulttuuristen mieltymysten tyydyttämiseksi, ja hän huomautti, että kunnan tehtävänä ei ole toimia ruokapalveluna, joka tyydyttää kaikki yksilölliset ruokailutottumukset.

”Syrjintälakia ei pitäisi käyttää erityiskohtelun ajamiseen siellä, missä ei ole mitään haittaa”, artikkelissa todettiin lopuksi.

Lähde: Sveriges Radio, Samnytt

Lue lisää aiheesta:

Serkun kanssa naimisiin mennyt musliminainen kritisoi serkkuavioliittokieltoa: ”Rasismia”

Kun mummon keittiö on yhtäkkiä rasistinen

Mustien tutkimusten professori: ”Romantiikka on valkoista ylivaltaa”

Saksalainen vasemmistopoliitikko puolustaa maahanmuuttajataustaisia supermarkettien ryöstäjiä: ”He ottavat vain sen, mihin heillä on oikeus!”

 

Tilaa
Ilmoita
9 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kääpä

Uskonnot pitää kitkeä pois eläinten teurastuksesta. Koskee myös ”Valittuakansaa”..J-läisillä ei ole mitään eroa muslimiin miten nuo raatelee teuraseläimensä.

Ooppel Kuski

aina löytyy vaihtoehtoja esim. kotimaahan palaaminen mutta siellä ei ole Kelaa

Kääpä

Syökööt toisiaan.

Marko Kristian

Ainahan voivat mennä takaisin sinne ählämistaniin vaatimaan ilmaista halal ruokaa.

Ooppel Kuski

ei olla KELA

Taiwaz Vaeltaja

Jos ei possu maita niin aina voi vaihtaa maata – palata vaikka kotimaahansa, jossa saa hyvin epäettisesti teurastettua halal -lihaa masun täytteeksi. Kasvisruokakin voi olla erittäin hyvää, joten ei pitäisi senkään vuoksi olla valittamisen aihetta.
Onhan tästä aiemminkin tullut kirjoitettua mm. tänne, että muslimien sianlihan hylkimisellä ei ole varsinaisesti edes Islamin kanssa mitään tekemistä, vaan kyse on muinais-kulttuurisesta tapakulttuurista ajoilta, jolloin sianlihassa saattoi olla kuolettava määrä trikiiniä.

Viimeksi muokattu 1 päivä sitten by Taiwaz Vaeltaja
Ooppel Kuski

jos ei saa lisääntyä ja elää ilmaiseksi niin sehän on kauheeta rasismia

John Quiman

Että on syrjintää, kun Ruotsissa tarjotaan koulussa ruotsalaisia ruokia?

Halu sopeutua Ruotsiin ei ole korkealla, jos vaaditaan, että heidän oman kulttuurinsa ruokia pitää olla tarjolla. Onhan siinä kasvisvaihtoehto tarjolla, jos ei sika maita. Ennen oli vain yksi ruoka, jonka tuli kelvata.

Viimeksi muokattu 1 päivä sitten by John Quiman
Ooppel Kuski

Politiikka on ihanaa, meillä suomessakin ei ole näköjään tahtoa säilyttää suomea itsenäisenä puolueettomana maana vaan perinjuurin tuhota kaikki kaunis.
Poliitikot on vihatuin terroristijärjestö koko maailmassa, he tekevät kaikkensa vain päästökseen uudestaan valituiksi eikä millään muulla ole mitään väliä paitsi rahalla.