Kotimaa Maahanmuutto Politiikka Talous

Suomessa työttömyys korkein ulkomaan kansalaisten keskuudessa – kaksi maata erottuu selvästi joukosta

Kuvituskuva. Kuva: kuvakaappaus/Youtube.

Suomessa on jo nyt EU-maiden toiseksi korkein työttömyysaste EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten osalta.

Työttömyys on Suomessa kasvussa, ja ulkomaan kansalaisten tilanne on heikentynyt selvästi nopeammin kuin suomalaisten, toteaa yliaktuaari Pertti Taskinen Tilastokeskuksesta. Tilastokeskuksen tuoreimpien lukujen mukaan EU:n ulkopuolisten kansalaisten työttömyysaste Suomessa on jo toiseksi korkein EU-maiden joukossa.

”Muiden kuin Suomen kansalaisten työttömyysaste ehti korona-ajan jälkeen laskea huomattavasti, mutta viimeksi kuluneen vuoden aikana EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten työttömyysaste on kohonnut yli 20 prosenttiin”, Taskinen kertoo.

Taskisen mukaan ulkomaan kansalaisten työllistyminen on usein vaikeaa suhdanteiden heiketessä, vaikka ulkomaalaistaustaisten työllisyysaste on pidemmällä aikavälillä ollut nousussa.

Kesäkuussa 2024 ukrainalaisia työttömiä oli eniten, noin 6 100. Tämä selittyy sillä, että he tulevat Suomeen useimmiten kansainvälisen suojelun turvin työn sijaan. Suomessa asuvia venäläisiä työttömiä oli kuitenkin lähes yhtä paljon, noin 5 800. Suurimmista kansalaisuusryhmistä Irakin kansalaisia oli vielä enemmän työttöminä kuin työllisinä, vaikka Tilastokeskuksen mukaan tämän ryhmän tilanne on viime vuosina parantunut.

Vuoden 2024 toisella neljänneksellä EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten työttömyysaste Suomessa oli Ruotsin jälkeen toiseksi korkein EU-maista. Jos verrataan saman ryhmän työttömyysasteen vuosittaista nousua, Suomi ja Tanska ovat kärjessä.

Lähde: Turun Sanomat

Tilaa
Ilmoita
1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Työvoimapulan paikkaajaa pyrkii eurooppaan, mutta julmat baltialaiset estää meidän talouskasvun 🙂
”Latvian rajalla oli tiistaina iso poliisioperaatio ja takaa-ajo, kun siirtolaiset tunkeutuivat Valko-Venäjältä Latviaan väärennetyllä poliisiautolla, kertoo yleisradio LSM.
Auto näytti aidolta Latvian poliisin pakettiautolta. Siinä oli vilkkuvalot ja oikean poliisiauton kopioitu rekisterikilpi. Tavaratilassa oli 46 siirtolaista, jotka alustavien tietojen mukaan ovat somaleja.

Learn more

– Tämä on täysin uusi lähestymistapa. Näillä ihmisillä on hyvä mielikuvitus ja heidän kekseliäisyytensä ylittää terveen järjen järjet, toteaa poliisipäällikkö Evita Galviņa.
Takaa-ajo kesti noin tunnin. Poliisi antoi autolle toistuvia käskyjä pysähtyä, mutta kuljettaja ei reagoinut. Lopulta poliisi joutui käyttämään asetta. Ajoneuvo pysäytettiin renkaisiin ampumalla. Kaksi siirtolaista haavoittui välikohtauksessa, mutta heidän tilansa on vakaa ja he ovat sairaalahoidossa.
Yksi siirtolaisia salakuljettanut pidätettiin välittömästi operaation yhteydessä, mutta toinen henkilö onnistui pakenemaan metsään. Hänet löydettiin lopulta kuuden kilometrin päästä odottamassa taksia.
Siirtolaiset palautettiin Valko-Venäjälle.”