Eurooppa Politiikka Uutiset

Ruotsilla salainen valmiusoperaatio

Kuva: Flickr.

Ruotsin puolustusvoimat päätti tiistaina salassa pidetyn valmiustarkastuksen. Operaatio alkoi viime viikolla.

”Kyseessä ei ole harjoitus, vaan osa Ruotsin ja Naton sotilaallista pelotetta”, sanoo Ruotsin puolustusvoimien operaatiopäällikkö Fredrik Ståhlberg.

Valmiuden tarkastusoperaatio pidettiin tiukasti salaisena. Viime viikolla operaation sotilaat saivat äkillisen käskyn ilmoittautua kahdessa paikassa Ruotsissa: Utön saarella Tukholman saaristossa sekä Vidselissä Ruotsin Lapissa.

”Tämä valmiustarkastus on ollut osallistujille salainen. Osallistuvat sotalaivojen miehistöt sekä lentäjät ovat juuri saaneet käskynsä”, kertoi Ståhlberg operaatiota tarkkailemaan valituille toimittajille ja kenraaleille.

Tarkastuksen otaksuma oli, että venäläiset joukot ovat nousseet maihin Tukholman saaristossa, ja pystyttäneet pitkänkantaman robottijärjestelmän, joka yltää kaikkialle Skandinaviaan.

Ryhmä ruotsalaisia rannikkojääkäreitä sai tehtäväkseen rakentaa naamioidun tarkkailuaseman Utön saaren lähistöllä olevalle luodolle. Kun SVT vieraili asemalla, rannikkojääkärit olivat olleet asemissaan useita päiviä, ja tarkkailleet Itämerta.

Sotilaissa ei kuitenkaan havaittu väsymystä.

”Me kestämme hyvin tällaisessa paikassa”, kehuu yksi jääkäreistä.

Tarkkailuasemista rannikkojääkärit pystyvät laserosoittimilla maalittamaan robottiasemaa suojaavat ilmatorjunta-asemat. Lasermaalitus ohjaa merivoimien alusten ja ilmavoimien koneitten tulituksen kohteeseen.

Operaatiopäällikkö Fredrik Ståhlberg painottaa, että Ruotsiin ei kohdistu Venäjän hyökkäyksen välitöntä uhkaa. Mikäli sota syttyisi, se luultavimmin koskisi koko Natoa, ei vain Ruotsia.

Puolustusvoimat on kuitenkin havainnut Venäjän sotavoimien kiinnostuksen Ruotsia ja sen lähialueita kohtaan kasvaneen. Siksi Ruotsi varautuu eri uhkien varalta.

Lähde SVT

Tilaa
Ilmoita
0 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit