Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

”Emme voi ottaa jatkuvasti muita enemmän!” – Norja lopettaa automaattisen turvapaikan myöntämisen kaikille ukrainalaisille

Norjan oikeusministeri Emilie Enger Mehl. Kuva: Flickr / CC BY-ND 2.0 / Senterpartiet (Sp).

Oikeusministeri Emilie Enger Mehl paljasti, että Norja on ottanut vastaan paljon enemmän Ukrainan pakolaisia kuin muut Skandinavian maat, ja ilmaisi huolensa siitä, että yhä useampi ukrainalaispakolainen on ”taisteluikäinen mies”.

Norjan hallitus on ilmoittanut, ettei se enää myönnä automaattisesti turvapaikkaa kaikille sotaa pakeneville ukrainalaisille, mikä merkitsee muutosta sen ”kollektiivisen suojelun” politiikkaan, joka otettiin käyttöön Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022.

Oikeusministeri Emilie Enger Mehl totesi perjantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että jatkossa kuudelta Länsi-Ukrainan alueelta saapuvien ukrainalaisten turvapaikkahakemukset käsitellään tapauskohtaisesti.

Norjan viranomaiset pitävät näitä alueita – Lviv, Volhynia, Transkarpatia, Ivano-Frankivsk, Ternopil ja Rivne – turvallisina, koska ne ovat etäällä etulinjoista meneillään olevassa konfliktissa, joka vallitsee pääasiassa maan itä- ja kaakkoisosissa.

”Emme voi ottaa vastaan suhteettoman suurta osaa siirtymään joutuneista ihmisistä verrattuna vastaaviin maihin, kuten Pohjoismaihin”, Enger Mehl sanoi ja vetosi Norjan infrastruktuurin rasitukseen.

Pakolaisten tulva on lisännyt paineita asunto-, terveydenhuolto- ja koulutusjärjestelmiin erityisesti tietyissä kaupungeissa.

Sodan alkamisen jälkeen 5,6 miljoonan asukkaan Norja on UNHCR:n tietojen mukaan ottanut vastaan 85 545 ukrainalaista pakolaista.

Sen sijaan Ruotsi, jonka väkiluku on kaksi kertaa suurempi, on ottanut vastaan noin 72 000 ihmistä, ja Tanska, jonka väkiluku on samansuuruinen, on ottanut vastaan 56 000 ihmistä. Suomessa on tällä hetkellä noin 46 000 tilapäistä suojelua saavaa ukrainalaista.

Toinen keskeinen tekijä muutoksen taustalla on turvapaikanhakijoiden väestörakenteen muuttuminen. Mehl totesi, että yhä suurempi osa turvapaikanhakijoista oli miehiä, joista monet olivat taisteluikäisiä, mikä sai viranomaiset ilmaisemaan huolensa turvallisuudesta ja monien hakemusten pätevyydestä.

Norja on tiukentanut turvapaikkaehtoja asteittain kahden viime vuoden aikana pyrkien kannustamaan ukrainalaisia työelämään ja rajoittamaan uusien tulijoiden määrää. Viimeisin siirto heijastaa sekä käytännön että turvallisuuteen liittyviä huolenaiheita, ja viranomaiset toivovat voivansa hallita tilannetta kestävämmin.

Lähde: Remix News

Lue lisää aiheesta:

Saksassa miljoona työtöntä ukrainalaista

Ukrainalaisten ”työllistämisturbosta” tulee megafloppi

Irlanti pyrkii rajoittamaan ukrainalaispakolaisten etuuksia, sillä 30 prosenttia viimeaikaisista uusista tulijoista on peräisin muista EU:n jäsenvaltioista

Puolet Saksassa oleskelevista ukrainalaispakolaisista ei aio palata kotiinsa

 

Tilaa
Ilmoita
4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kääpä

Sotaikäisiä ei pidä päästää mihinkään maahan, nuo ei ole sonnankaan arvoisia minun silimissä vaan sotakarkureita, joille kuuluisi sama tuomio mitä Suomen sodassa.

Peter Kreisler

Samaa mieltä kanssasi, karkureita ne ovat.
Virossa päätettiin, että karkureita ei missään tapauksessa palauteta sekä että Slava Ukraini yhdistyksen varojen kavaltaminen ukrainalaisille ”liikemiehille” ei ole rikos. Mitähän siitä pitäisi ajatella.

Ooppel Kuski

RASISMIA! miks ruotsi ensin ottaa SATOJA TUHANSIA tummempia timoja ja nyt kun valkoisista on kyse niin sitten laittavat ståppia?

SVEDU ON SVEDU VAIKKA VOISSA PAISTAISI

Viimeksi muokattu 2 päivää sitten by Ooppel Kuski
Jarno Tuominen

hurraa!slava ukraini!