Kotimaa Maahanmuutto Rikos

Syyttäjä vaatii Kuopion katuryöstökäräjillä kuudelle nuorelle vankeutta – uhria uhattiin käsiaseen muotoisella kaasuaseella

Kuvituskuva. Kuva: Pxhere / (CC0).

Syyttäjän mukaan teko oli tehty erityisen raa’alla ja julmalla tavalla. Syytetyt kiistävät ensisijaisen syytteen, eli törkeän ryöstön.

Pohjois-Savon käräjäoikeus aloitti tänään käsittelyn Suomessa tapahtuneista katuryöstöistä, joissa poliisin mukaan on katujengimäisiä piirteitä.

Ryöstöjen tekijäksi epäillään nuorten miesten ryhmää, joka on poliisin mukaan ryöstänyt ja pahoinpidellyt uhreja Pohjois-Savossa eri kokoonpanoissa.

Maanantaina käsiteltiin törkeää ryöstöä koskevaa juttua, josta epäillään kuutta vuosina 2004-2007 syntynyttä nuorta miestä.

Poliisin mukaan neljällä heistä ei ollut Suomen kansalaisuutta ainakaan vuoden alussa. Yhdellä syytetyistä on suomalainen nimi. Oikeuden mukaan heillä ei ole aiempaa rikosrekisteriä.

Syyttäjä vaatii kolmelle nuorelle henkilölle rangaistusta törkeän ryöstön yrityksestä. Nuorimmat olivat rikoksen tekohetkellä vain 16-vuotiaita.

Syyttäjä vaatii neljälle miehelle vuoden ja viiden kuukauden vankeusrangaistusta. Yhdelle miehelle vaaditaan vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeutta. Syyttäjän mukaan näille miehille voidaan antaa myös ehdollinen rangaistus.

Lisäksi syyttäjä vaatii yhdelle miehistä yhteistä ehdollista vankeusrangaistusta muiden vireillä olevien tapausten kanssa.

Ryöstössä käytettiin käsiaseen muotoista kaasuasetta

Syyttäjän mukaan teko tehtiin erityisen raa’alla ja julmalla tavalla. Syyttäjän mukaan ryöstön yritys oli kokonaisuudessaan törkeä, sillä siinä käytettiin käsiaseen muotoista kaasuasetta, jolla osoitettiin uhrin kaulaan.

Uhrin mukaan asetta käyttäneellä uhkailijalla oli kasvoillaan tumma maski.

Syyttäjän mukaan ennen ryöstöä kännyköissä olleissa viesteissä keskusteltiin muun muassa vapesta eli sähkötupakasta ja sen hankkimisesta. Viestit käydään läpi oikeudessa.

”Mul on se glock mukana viel” yhdessä viestissä kirjoitetaan.

Yksi syytetyistä nostaa esiin mahdollisuuden, että joku muu olisi käyttänyt puhelinta: ”Kenellä on Telegram ja mä sanoin, että mulla”.

Syyttäjän mukaan tilanteesta sovittiin paitsi viestein, myös R-kioskilla, jonka turvakameran kuvamateriaalia näytetään salissa. Syyttäjän mukaan olennaista on se, ketkä olivat paikalla.

Poliisin esitutkintamateriaalissa on kuva kaasuaseesta. Kuva: Poliisin esitutkintamateriaali.
Uhri pahoinpideltiin rappukäytävässä

Syyttäjän mukaan teko oli suunnitelmallinen, sillä asianosainen oli pyydetty paikalle huumekauppojen vuoksi. Uhrin oli tarkoitus tuoda mukanaan kannabista ja hasista. Hän kertoi esitutkinnassa, että oli sopinut kaupoista Telegram-sovelluksessa.

Syytettyä nuorta miestä, jolla on suomenkielinen nimi, käytettiin kaupantekijänä, koska uhri halusi käydä kauppaa vain ”kantasuomalaisten” kanssa. Uhrille yllättäen paikalle tuli myös muita ihmisiä.

Asianomistaja pakeni uhkaavaa tilannetta rappukäytävään, jossa varsinainen väkivalta alkoi. Syyttäjän mukaan kaikki vastaajat yhtä henkilöä lukuun ottamatta tekivät väkivaltaa uhrille. Uhri oli kyyristynyt ja käyttänyt käsiään suojellakseen itseään, ja häntä muun muassa potkittiin päähän ja työnnettiin portaita alas.

Yhden syytetyn mukaan ”puolet osallistui ja puolet katsoi mitä ne puolet teki”.

Ryöstö todettiin lopulta ryöstön yritykseksi, koska paikalle saapuneet poliisit keskeyttivät tilanteen. Ryöstäjät eivät saaneet uhrin omaisuutta. Poliisi saapui paikalle nopeasti, sillä se oli suorittamassa alueella huumevalvontaa.

Asianomainen kertoo olleensa ahdistunut ja peloissaan tilanteen jälkeen. Hän on pelännyt, että pahoinpitely tulisi toistumaan.

Syytetyt kiistävät ensisijaisen syytteen eli törkeän ryöstön. Heidän mukaansa tilanne ei ollut yksituumainen eikä suunniteltu.

Epäillyt otettiin kiinni tammikuussa Kuopion Snellmaninkadulla tapahtuneen pahoinpitelyn jälkeen. Heidän kännyköistään löytyi esitutkinnan aikana videomateriaalia useista eri rikoksista.

Poliisin mukaan kyseessä ei ole katujengi, vaikka ”katujengimäisiä piirteitä”, kuten ryhmätoimintaa, ryöstörikoksia, toiminnan kuvaamista ja kuvien levittämistä.

Poliisin kriteereistä katujengirikollisuudelle kerrotaan Ylen aiemmassa jutussa.

Lähde: Yle

Tilaa
Ilmoita
5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Kulttuuri on selvästi rikastunut, kuten suvakit lupasivat. Miten tylsä Suomi olisikaan ilman suvakkien kutsuvieraita ja elättejä.

Saksassa ja Ruotsissa tuota tapahtuu koko ajan, joten Suomi on parempiensa tiellä, joskin vähän jäljessä. Malttia vaan, kyllä Suomi pääsee rikastumisen huipputasoille aikanaan.

Viimeksi muokattu 4 päivää sitten by John Quiman
Marko Kristian

Homma on semmonen että jos olisi lapsia niin itse antasin niille aseen jolla puolustautua tänäpäivänä.
Kenenkään ei tarvitse silti olla huolissaan koska ei mulla ole lapsia, enkä siis anna kellekään mitään asetta.
Mutta näin hypoteettisesti on parempi olla lapsi joka on elossa, kuin lapsi joka ei osannut puolustautua ja on siksi kuollut.

John Quiman

Asetta en antaisi, koska se itsessään voisi käydä suuremmaksi ongelmaksi. Sen sijaan ehdottaisin pysymistä erossa ongelmista mm. siten, että ei mennä tapailemaan mitään nettituttuja hämärissä bisneskuvioissa. Muutenkin pitää olla varovainen sen suhteen, että missä liikkuu ja mihin aikaan päivästä.

Harkitsisin kyllä muuttamista alueelle, missä Suomi on vielä jäljellä.

Muutama vuosikymmen sitten ei ollut tällaisia ongelmia. Miettiköön itse kukin, miksi näitä ongelmia ei ollut aikoinaan, kuten vaikkapa 80-luvulla tai 60-luvulla.

Viimeksi muokattu 4 päivää sitten by John Quiman
Kääpä

Se johtui isosti siitäkin että Suomi oli itasenäinen maa eikä eu johtoinen jolta on päätösvalta viety tärkeimmistä asioista, kuten vaikkapa oman maan suojaamisesta kun sisään pitää päästää kaikki matuaallot mitä brysselin hullut päättää.

Marko Kristian

Laittomastihan meidät vietiin niin euroopan unioniin kuin varsinkin euroon.
Mutta ei sillä ole mitään merkitystä koska yksikään ”vastuunkantaja” poliitikko ei koskaan joudu vastuuseen mistään.
Siksi voikin ihmetellä että miksi suomalaiset on niin lakia kunnioiottavaa kansaa, kun ei poliitikotkaan itse säätämistään laeista välitä yhtään.