Eurooppa Historia Muu maailma Tiede ja teknologia Urheilu ja liikunta

Ruotsi: Lukion luuranko haudan lepoon

Kuvituskuva. Pixabay CC0.

Tukholman seudulla sijaitsevan Danderydin lukion teatterirekvisiittana käytettyä luurankoa luultiin jäljennökseksi. Viime vuonna luuranko paljastui aidoksi ihmisen jäänteeksi.

Luurangon arvioidaan olleen lukiossa ainakin 50 vuotta, ja vainajan henkilöllisyyttä tai kuolinaikaa ei tiedetä.

Teorian mukaan luuranko olisi 100-150 vuotta vanha kiinalaisen tai intialaisen ihmisen luuranko. Satakunta vuotta sitten luurangot olivat statussymboleja ja ihmisluurankoja käytettiin anatomian opiskeluun. Toimivia jäljitelmiä saatiin vasta pitkälti 1900-luvun puolella ja aidoilla luurangoilla  käytiin ennen jäljitelmiä kansainvälistä kauppaa. Kiina sekä Intia olivat tuolloin suuren luokan luurankojen toimittajia.

Luuranko on todennäköisesti tullut Danderydin lukioon anatomian opiskelua varten. Tähän viittaa sen aiempi sijainti biologian luokassa.

Danderydin lukion luurangon paljastuminen aidoksi herätti Ruotsissa suurta huomiota, ja ihmisen jäänteet tullaan krematoimaan. Tuhkat lasketaan Danderydin muistolehtoon.

Luurangon pääkallo on jossain vaiheessa kadonnut. Mahdollisesti pääkallo on varastettu, mutta vuosikymmenten jälkeen pääkallon kohtaloa, tai nykyistä olinpaikkaa on mahdoton selvittää.

Lähde SVT txt-tv sekä Mitt i Stockholm- lehti

Tilaa
Ilmoita
5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Kysyivätkö luurangolta, että halusiko se lähteä, vai viihtyikö se koulussa, nuorukaisten seurassa?

Peter Kreisler

Yksi lisää Ruotsalaisessa koulussa ilman päätä.

Ilkka Manttari

Voihan se olla että sitä ei huomaa.😊

Ilkka Manttari

Varmaankin tässä toimitaan nyt oikein. Joskus nuoruudessani oli ilo tutustua runoilijaan Sirkka Selja. Hänen runonsa mukaan kuolleet on eläviä varten selvästi merkittävä, mutta lyijykynällä.

Peter Kreisler

Onhan näitä tapauksia, elokuvan Poltergeist muoviluurangot osoittautuivatkin oikeiksi, syynä oli oikeiden edullinen hinta verrattuna muovisiin. Luurangot olivat luultavasti Intiasta tuotuja. Elokuvan kohtaus, jossa pääosan esittäjä oli mutavellissä luurankojen ympäröimänä olikin siis aika aitoa meininkiä.

Mutta tässä Danderydin lukion luurangon tapauksessa ihmetyttää krematointi, eihän krematointia koskaan jatketa niin kauan, että luut palaisivat vaan jäljelle jääneet luut jauhetaan. Vainajan ”tuhka” onkin itse asiassa luujauhoa.