Muu maailma Politiikka

Israel tappoi Hizbollahin ylimmän johtajan

Hassan Nasrallah libanonilaisen, šiiaislamistijärjestö Hizbollahin korkein johtaja on tapettu Israelin ilmaiskussa. Kuvituskuva: Kuvakaappaus/Youtube.

Israelin armeijan mukaan Hizbollahin korkein johtaja Hassan Nasrallah, 64, sai surmansa Beirutin eteläisessä esikaupungissa perjantai-iltana tehdyssä hyökkäyksessä yhdessä komentaja Ali Karchin kanssa.

Hizbollahin pitkäaikainen johtaja Hassan Nasrallah kuoli Israelin massiivisessa ilmaiskussa Beirutissa perjantai-iltana, Libanonissa toimiva ryhmä on vahvistanut.

IDF kertoi lehdistötiedotteessaan, että Nasrallah kuoli eilisessä hyökkäyksessä useisiin rakennuksiin Beirutin eteläosassa.

Tuolloin Israel tuhosi laajoja asuinalueita Libanonin pääkaupungin keskiosissa.

Nasrallah syntyi vuonna 1960 Beirutin laitamilla, ja hän on kuulunut vuodesta 1975 lähtien Iranin tukemiin eri puolisotilaallisiin joukkoihin.

Kuollessaan Nasrallah oli yksi Lähi-idän tunnetuimmista ja vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Hänellä oli keskeinen rooli Hizbollahin muuttamisessa nykyiseksi poliittiseksi ja sotilaalliseksi voimaksi, ja ryhmän kannattajat kunnioittavat häntä edelleen.

Nasrallahin johdolla Hizbollah on auttanut kouluttamaan palestiinalaisen aseellisen Hamas-ryhmän taistelijoita sekä kouluttanut puolisotilaallisia joukkoja Irakissa ja Jemenissä. Järjestö on myös hankkinut Iranista ohjuksia ja ohjuksia käytettäväksi Israelia vastaan.

Nasrallah saavutti suosionsa huipun Israelin sodan jälkeen vuonna 2006. Hän oli monien mielestä sankari, ei vain Libanonissa vaan myös muualla. Israelin vastustaminen määritteli häntä ja hänen Iranin tukemaa ryhmäänsä Hizbollahia, vuosien ajan. Mutta se muuttui, kun Hizbollah lähetti taistelijoita Syyriaan murskaamaan presidentti Bashar al-Assadin hallintoa uhkaavan kansannousun.

Nasrallahia ei enää pidetty vastarintaliikkeen johtajana vaan Iranin etuja ajavan shiiapuolueen johtajana, ja monet arabimaat kritisoivat häntä.

Jo ennen Hizbollahin sekaantumista Syyrian sotaan Nasrallah ei ollut onnistunut vakuuttamaan monia sunnimuslimiarabimaailmassa siitä, että hänen liikkeensä ei ollut Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhan takana vuonna 2005. Kansainvälinen tuomioistuin syytti neljää ryhmän jäsentä murhasta ja yksi tuomittiin myöhemmin.

Tästä huolimatta Nasrallah nautti edelleen tukea uskolliselta tukikohdaltaan – pääasiassa Libanonin shiiamuslimeilta – jotka kunnioittivat häntä johtajana ja uskonnollisena keulakuvana.

Nasrallah oli Hizbollahin henkilöitymä

Hizbollahin johtajana yli 30 vuoden ajan Nasrallahia kuvattiin usein Libanonin vaikutusvaltaisimmaksi hahmoksi, vaikka hän ei koskaan ollut henkilökohtaisesti julkisessa virassa. Hänen arvostelijansa sanoivat, että hänen poliittinen lihaksensa tuli Hizbollahin hallussa olevista aseista ja että sitä on käytetty myös kotimaisia vastustajia vastaan. Nasrallah torjui toistuvasti vaatimukset ryhmänsä aseistariisunnasta sanoen: ”Hizbollah ei luovu aseistaan … eikä jättäisi Libanonia alttiiksi Israelin edessä.”

Hizbollah kohtasi yhden suurimmista haasteistaan sen jälkeen, kun ryhmä avasi rintaman Israelia vastaan helpottaakseen liittolaiseensa Hamasiin kohdistuvaa painetta Gazassa lokakuussa 2023. Ryhmä kärsi tappioita kuukausia kestäneiden rajat ylittävien taistelujen ja Israelin hyökkäysten jälkeen, jotka kohdistuivat liikkeen merkittäviin henkilöihin. Mutta Nasrallah pysyi uhmakkaana.

Vaikka Nasrallahia on kuvattu ”Hizbollahin henkilöitymäksi”, ryhmä, jota hän rakensi yli kolmen vuosikymmenen ajan, on erittäin järjestäytynyt ja jatkaa päättäväisesti Israelin vastustamista.

Hizbollah tuskin murenee Nasrallahin murhan painon alla, mutta hänen kuolemansa johdosta ryhmä on menettänyt johtajan, joka oli karismaattinen ja jonka vaikutusvalta ulottui kauas Libanonin ulkopuolelle. Ryhmän on nyt valittava uusi johtaja, jonka puolestaan on päätettävä, mihin suuntaan Hizbollahia viedään. Mitä tahansa ryhmä päättääkin, se vaikuttaa enemmän kuin Hizbollahiin: vaikutus tuntuu kaikkialla Libanonissa ja laajemmalla alueella.

Lähde: BBC, Al Jazeera

Tilaa
Ilmoita
11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

En millään lailla kannata mitään islmisteja, mutta kaikki mitä maailmassa tapahtuu tällä hetkellä tulee johtamaan maailmansotaan.
Mahdollisesti se on samalla ihmiskunnan loppu? Olen ihan pienestä asti sanonut että ihminen tulee itse tuhoamaan itsensä.

Kääpä

Jonka aiheuttaa ryssät omalla toiminallaan.

Ilkka Manttari

Noinkin voi päätellä. Oikeastaan heillä on apunaan koko joukko samanmielisiä maita. Esim. venäjältä on vaikeaa löytää ihmistä joka kannattaisi demokratiaa. Heidän kokemuksensa mukaan demokratiassa vallassa olevat ihmiset ryöstävät kansan varat ja omaisuuden. Saattaa toki olla osittain totta. Tähänhän se heidän ”demokratiakokeilunsa” päättyi. Näinhän siinä kävi. Tosin eihän siinä kokeiltu demokratiaa, jotakin sillä nimellä kyllä. Eiväthän diktatoristen maiden johtajat demokratiaa halua, sehän parhaimmillaan mahdollistaa johdon vaihtamisen. Tuon ymmärtämiseen menee esim. Venäjän kaltaisilta mailta vielä kauan, niin tehokasta aivopesu ja mielipidevaikuttaminen on. Jos se ei auta, ainahan voidaan heittää vankilaan. Joku pykälä näillä mailla aina on, tosin tässä asiassa länsi taitaa kulkea samaan suuntaan.

John Quiman

Demokratioissa vallassa olevat varastavat vähemmän kuin diktatuureissa. Diktatuureissa ei joudu härskeimmistäkään pöllimisistä vastuuseen, jos on ylimmän johdon suosiossa. Jos ei ole suosiossa, joutuu vastuuseen jostain, olipa sitten tehnyt jotain tai ei.

John Quiman

Ei ole ihmiskunnan loppu käsillä, ainakaan vielä. Maailmansota, jos tulee, tekee varmaan pahaa jälkeä, mutta atomiaseita ei välttämättä käytetä, koska ensimmäinenkin käyttäjä tietää, että tulee vastauksena takaisin monta ja oman maan historia lakkaa siihen. On pahassakin paikassa parempi antautua ja muutaman vuosikymmenen aikana kehitellä oman maan tai kansan tilaa siten, että voi palata asiaan.

Voi tietysti joku olla sen verran irrationaalinen ajattelija, että pistää läskiksi koko homman, eikä välitä pätkääkään muusta kuin oman katkeruutensa purkamisesta. Sitten voi tulla ydinpaukkuja, mutta ei se koko ihmiskuntaa tuhoa. Saattaa kyllä johtaa siihen, että moderni tekniikka lakkaa toimimasta ja tulevaisuuden armeijat heittelevät kiviä ja tuikkivat puukeihäillä.

Veikkaukseni on, että jos Maailmansota 3 tulee, olemme sen aikana ja sen jälkeenkin täällä netissä kirjoittelemassa nerokkuuksiamme.

Viimeksi muokattu 5 päivää sitten by John Quiman
Kääpä

Jos maat joilla on ydinaseita, onnistuu ampumaan noista vaikka vain puolet, on edes turha kuvitella ttä maapallolla elää edes torakoita sen jälkeen. Olen kyllä huomannut tällä saitille että väellä ei ole tietoa ydinpommien nykytehosta mitään käsitystä.

Ilkka Manttari

Älä aliarvioi elämän voimaa. Saatetaan tässä taantua muutaman sadankin tuhannen vuoden päähän mutta se on pikkuaika. Kuten olen joskus todennut. Kukaan ei tiedä kuinka monta starttia elämä on ottanut tälläkin planeetalla. Ollaan perusasioiden äärellä. Elämä saattaa yrittää niin monta kertaa että onnistuu tai tämän planeetan kosminen elinkaari antaa. Siinä on ydinaseidenkin säteilyn puoliintumisaika kevyttä kamaa.

John Quiman

Parinkin sadan tuhannen vuoden tähtäimellä voi ydinsodankin jälkeen kehittyä uusi kulttuuri, joka sitten keksii ydinpommit ja käy oman viimeisen sotansa ja taas palataan lähtöruutuun 🙂

Ilkka Manttari

Juuri tuollaista kiertoa tarkoitin.

John Quiman

Moneskohan kerta on nyt, kun ollaan aloittamassa uutta kierrosta?

Ilkka Manttari

Vaikea sanoa. riittääköhän nopastakaan saadut pisteet. Voihan se olla että kyseessä on vanha ”normaali” eikä uusi asia.😊