Ruotsissa viime perjantaina ”bLINK” vihittiin käyttöön Göteborgin Olskrokenissa sijaitsevalla West Linkin rautatiesillalla. Taideteoksen tilasivat Ruotsin liikennevirasto ja Ruotsin taidetoimikunta, ja se on maksanut veronmaksajille 25,9 miljoonaa kruunua. Kaikki eivät kuitenkaan ole täysin ihastuneita hankkeeseen.
Ruotsin taidetoimikunta ilmoitti sosiaalisessa mediassa, että vaaleanpunainen kivilohkare on kolmikerroksisen rakennuksen kokoinen ja saksalaisen ”kansainvälisesti aktiivisen taiteilijan” Katharina Grossen teos. bLINK on osa West Linkin taiteellista suunnittelua.
”Taiteilija Grossen kutsuu bLINKin avulla katsojaa kuvittelemaan mielessään jättimäisen valonheittimen, joka suuntaa vaaleanpunaista valokartiota kohti maata. Kaikki pinnat, joihin valonsäde ”kuvitteellisesti” osuu, värjäytyvät vaaleanpunaisiksi: rautatiesillat, ristikot, maanpinnat, kävely- ja pyörätiet. Valon keskellä valtavan, kolmikerroksisen rakennuksen kokoinen kivi näyttää laskeutuneen E6-moottoritielle.”
Lisäksi sitä kuvaillaan, että ”bLINK yhdistää ajan, liikkeen ja tilan ja tuo paikalle jotain täysin odottamatonta ja teatraalista”.
Ruotsin taidetoimikunta ei kuitenkaan mainitse kustannuksia, minkä Veronmaksajat-yhdistys sai selville: lähes 26 miljoonaa kruunua veronmaksajien rahoja – summaan ei myöskään sisälly vielä keskeneräisiä installaatioita.
Ruotsin taidetoimikunta rahoittaa hankkeesta 2,5 miljoonaa kruunua, ja loput rahat tulevat West Linkin budjetista.
Samalla todetaan, että summa ylittää budjetin, joka vuonna 2016 oli vahvistettu 32 miljoonaksi kruunuksi West Linkin ja Olskrokenin taiteelliseen koristeluun.
70 miljoonaa kruunua
Kun pyydettiin lukuja ja kustannuksia kaikista asennuksista, kokonaiskustannukset olivat 70 miljoonaa kruunua (6,1 miljoonaa euroa):
- Sateenkaarikäärme: 32,2 miljoonaa kruunua (2,8 miljoonaa euroa). Suunnitelmaa ei ole vielä saatu valmiiksi.
- bLink: 25,9 miljoonaa kruunua sekä asennukset (2,8 miljoonaa euroa).
- Korsvägen: 6 miljoonaa kruunua set (530 000 euroa).
- Tongue & Groove: 5 900 000 kruunua (521 000 euroa).
Tongue & Groove koostuu Göteborgin päärautatieasemaa ympäröivistä huonekaluista ja kivistä, jotka taiteilijan mukaan auttavat meitä ”ymmärtämään muuttoliikettä ja maahanmuuttoa syvällisellä tasolla”.
Sosiaalisen median kritiikkiä
Facebookissa useat ihmiset kyseenalaistavat kustannusten priorisoinnin.
Yksi useista korkean profiilin kommenteista kuuluu seuraavasti:
”Mutta vakavasti… miksi käyttää verorahoja tähän? Ei millään pahalla taideteosta kohtaan, mutta onko veronmaksajia kunnioittavaa käyttää rahaa näin? Miten se vaikuttaa halukkuuteen maksaa maailman korkeimpia veroja? Vaikka hyvinvointi tarvitsee lisää resursseja…”
Toinen:
”Valtion ei pitäisi rahoittaa taidetta! Lopettakaa se. Jos taide on hyvää, tekijät tienaavat sillä rahaa, mutta jos taide on huonoa, se elää tukien varassa”. Eli valtio tukee vain huonoa taidetta suurelta osin. Sanon tämän vielä kerran: LOPETTAKAA TAITEEN RAHOITTAMINEN MEIDÄN VERORAHOILLAMME!!!”
Kolmas:
”Se, että kuntien ja valtion rakennuksiin pitää ostaa taidetta tietty osa kokonaiskustannuksista pitäisi kieltää, jos ei voi elää taiteesta ilman valtion tai kunnan rahaa, on aika vaihtaa työpaikkaa.”
Lähde: Samnytt
Lue lisää aiheesta:
Kuukautistaidenäyttely: ”Verorahoitteinen istukka-taideteos on mauton ja kallis”
Uskon, että jos joku tekisi vielä oikeaa taidetta, niin kansa vaatisi sen rahoittamista valtion varoista (en tarkoita kansalla puna-vihreitä narkkareita).
Oikealla taiteella puolestaan tarkoitan jotain esittävää kuvataidetta , esim. Rembrant, Francisco De Goya, Renoir jne… Musiikista klassista ja uudemmasta esim. Beatles, Dire Sraits, Metallica jne…
Myös arkkitehtuuri on taidetta, joka on nykyisin alennustilassa, katsokaa vaikka mitä arkkitehdit Geselius, Lindgren ja Saarinen ovat suunnitelleet ja verratkaa sitä nykyiseen ”arkkitehtuuriin”.
Ainakin Saarinen ja Aalto ovatkin kansainvälisesti tunnustettuja ja Saarinen asuikin USA:ssa tehden siellä hienoja rakennuksia. Jopa eräs filippiiniläinen arkkitehtiopiskelija tiesi Saarisen ja Aallon, kun oli aikoinaan hänen kanssaan puhetta arkkitehtuurista.
Taiteilijat aina vaativat riippumattomuutta. Taiteeseen ei saisi puuttua. Jos kuitenkin aina ovat käsi ojossa vaatimassa rahaa, eikö rahoittaja (veronmaksaja) saisi valvoa mihin hänen rahansa käytetään. Vaikka kulttuuriin suunnatut rahat poistettaisiin kokonaan ei suomalainen kulttuuri siihen kuole. Ei suomalainen kulttuuri ole pelkästään oopperaa ja balettia.
Taiteen rahoittaminen on lähinnä ideologista tukirahaa sopiville taiteilijoille.
Taideteosten ostaminen julkisiin tiloihin noudattaa samaa linjaa.
Kummassakaan tapauksessa ei ole kysymys sijoittamisesta hyvään taiteeseen, tai hyvän taiteen tukemisesta.