Eurooppa Politiikka

EU:n puolustuskomissaari: Tarvitaan nopeita päätöksiä, jotta ollaan valmiita sotaan Putinia vastaan kuuden vuoden kuluessa

Kuva: Kuvakaappaus/Youtube.

Euroopan unioni saa ensimmäistä kertaa puolustuskomissaarin, ja hän liittyy useiden eurooppalaisten sotilasjohtajien joukkoon, jotka varoittavat, että sota Venäjän kanssa on vain vuosien päässä. He vaativat ”nopeita päätöksiä”, jotta voitaisiin ”valmistautua kunnolla”.

Ursula von der Leyen nimitti viime viikolla Euroopan unionin puolustus- ja avaruusasioista vastaavaksi komissaariksi Euroopan parlamentin jäsenen ja Liettuan kaksinkertaisen entisen pääministerin Andrius Kubiliuksen. Euroopan Venäjään rajoittuvasta entisestä neuvostovaltiosta kotoisin olevan veteraanipoliitikon tehtävänä on vauhdittaa maanosan aseteollisuutta, jos nimitykset vahvistetaan tulevassa äänestyksessä.

Viime vuosina on tullut tavalliseksi erittäin hälyttäviä varoituksia siitä, että Euroopan valtiot – Puolasta idässä ja Britanniasta lännessä – joutuvat todennäköisesti käymään varsinaista sotaa Venäjän kanssa tulevina vuosina. Useat huippuhenkilöt, kuten sotilasjohtajat, Naton johtohenkilöt ja strategia-asiantuntijat, sanovat, että Euroopan on valmistauduttava sotaan pian tai ainakin aseistettava itsensä välittömästi merkittävällä tavalla uudelleen tulevan konfliktin estämiseksi.

Kubilius liittyi ilmeisesti tähän kuoroon ja sanoi uutistoimisto Reutersille pian nimityksensä jälkeen seuraavaa: ”Puolustusministerit ja Naton kenraalit ovat yhtä mieltä siitä, että Vladimir Putin voi olla valmis sotaan Naton ja EU:n kanssa 6-8 vuoden kuluessa… Jos otamme nämä arviot vakavasti, meidän on valmistauduttava kunnolla tuohon aikaan, ja se on lyhyt aika. Tämä tarkoittaa, että meidän on tehtävä nopeita ja kunnianhimoisia päätöksiä.”

Kahdeksan vuoden raja on asteikon konservatiivisessa päässä Euroopassa vallitsevan ”sota on tulossa” -yhteisön keskiössä. Puolan sotilaalliset asiantuntijat näyttävät olevan kaikkein huolestuneimpia, kun otetaan huomioon heidän maansa erittäin vahva tuki Ukrainalle ja heidän maarajansa sekä Venäjän että Valko-Venäjän kanssa. Kuten vuonna 2023 raportoitiin, Puolan kansallinen turvallisuusvirasto totesi, että Euroopalla on kolme vuotta aikaa valmistautua sotaan.

Viro oli samalla aaltopituudella aiemmin tänä vuonna, ja sen silloinen pääministeri Kaja Kallas sanoi, että Natolla on ”kolmesta viiteen vuotta” aikaa valmistautua siihen, että Venäjän joukot ovat järjestäytyneet uudelleen Ukrainan sodan jälkeen. Sattumoisin samainen Kaja Kallas on nyt myös ehdolla EU:n komissaariksi ja ottaa ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ja varapuheenjohtajan tehtävät.

Naton amiraali Rob Bauer on epäilemättä yksi niistä sotilasjohtajista, joihin EU:n mies Kubilius viittasi. Bauer sanoi aiemmin tänä vuonna, että ”kaikki ei ole suunniteltavissa, eikä kaikki tule olemaan kunnossa seuraavien 20 vuoden aikana”. Hän julisti, että ”kaikki tulevat taistelut ovat ”koko yhteiskunnan”, eivät vain armeijan asia”. Bauer sanoi tammikuussa seuraavaa:

”…meidän on yhteiskuntana ymmärrettävä, että sota ja taistelut eivät ole vain armeijan asia. Kansakunnan on ymmärrettävä, että kun on kyse sellaisesta sodasta kuin Ukrainassa, se on koko yhteiskunnan tapahtuma. Monien vuosikymmenten ajan meillä oli ajatus, että meillä on ammattisotilaat, jotka ratkaisevat turvallisuuskysymykset, joita meillä on Afganistanissa ja Irakissa. Mutta jos puhutaan kollektiivisesta puolustuksesta, se on koko yhteiskunnan tapahtuma.”

”Nykyinen armeija ei riitä, vaan tarvitaan lisää ihmisiä yhteiskunnasta, jotta armeijaa voidaan ylläpitää väestön osalta. Tarvitaan teollisuutta, jotta ammuksia riittää, jotta voidaan valmistaa uusia panssarivaunuja, uusia aluksia, uusia lentokoneita, uusia tykistöammuksia… Suuri ero vuoden takaiseen on se, että asevoimissa ja puolustusorganisaatioissa on tapahtunut paljon. Se, mitä ei ole tapahtunut, on yhteiskuntiemme ymmärrys siitä, että konfliktissa tai sodassa on pystyttävä toimimaan muillakin kuin armeijalla. Koko yhteiskunta joutuu mukaan, halusimme tai emme.”

Euroopan unionilla ei ole koskaan aiemmin ollut puolustuskomissaaria. Useiden eurokraattien vuosikymmeniä kestäneistä unelmista huolimatta sillä ei ole omaa armeijaa, ja sotilaalliset asiat ovat edelleen yksinomaan kansallisten hallitusten asia. Mutta von der Leyenin uudelleenvalintapuheessa unionin johtajaksi luvattiin ensimmäistä kertaa puolustussalkku, ja hän syytti lisääntyviä uhkia – kuten Venäjää – siitä, että unionin on ”otettava seuraava askel puolustuksen osalta”.

Sen sijaan, että Kubilius koordinoisi itse sotilaita, hänen tehtävänsä muistuttaa siis enemmänkin puolustusministeriä, ainakin toistaiseksi. Von der Leyen totesi puolustus- ja avaruusasioista vastaavan komissaarin tehtävänkuvauksessaan, että ”Eurooppa voi tehdä paljon tukeakseen… teollisuutta, hankintoja, tutkimusta, innovointia ja paljon muuta”. Tämän työn ytimessä on oltava yksi yksinkertainen periaate: Tämän työn ytimessä on oltava yksi yksinkertainen periaate: Euroopan on kulutettava enemmän, kulutettava paremmin ja kulutettava eurooppalaista.”

Nämä sanat herättävät varmasti huolta Washingtonissa ja Lontoossa, jotka ovat Euroopan valtioiden perinteisiä Nato-liittolaisia ja jotka katsovat huolestuneina eurooppalaista eristäytyneisyyttä puolustusalan hankinnoissa, kun otetaan huomioon amerikkalaisen ja brittiläisen puolustusteollisuuden vientisopimusten merkitys.

Euroopan – ja yleisesti ottaen länsimaisen – puolustusteollisuuden heikkous Ukrainan sodan jälkeen on kuitenkin tullut julmasti esiin, kun suursodan kaltainen ammusten nälkä on kasvanut, koska yksikään toimittaja ei pysty valmistamaan uusia tykistön ammuksia riittävän nopeasti. Kuten vuonna 2023 raportoitiin:

”Euroopan unioni rahoittaa nyt Ukrainalle 155 mm:n tykistöammuksia, jotka ovat pohjimmiltaan Naton yleispatruunoita, joita voidaan käyttää useissa eri tykkimalleissa, ja joita käytetään kymmenissä maissa ympäri maailmaa. Useat yhtiöt valmistavat patruunan kuoria, mukaan lukien BAE Systems, General Dynamics, Northrop Grumman ja Rheinmetall Natossa. Niitä valmistetaan myös Kiinassa, Intiassa ja Venäjällä. General Dynamics, joka valmistaa 11 000 ammusta kuukaudessa Scrantonissa, Pennsylvaniassa, kuvailee 155 mm:n ammusta ”edulliseksi ammukseksi yleisiin häirintä- ja torjuntatehtäviin (H&I)”.

”Halpaa” tai ei, Euroopan unionin ryhmittymän miljoonan 155 mm:n tykistökranaatin tilauksesta maksama hinta korostaa Ukrainan sodan aiheuttamaa äkillistä sotatarvikkeiden hintojen nousua. 155 mm:n tykistön ”tyhjät” kuoret olivat jo ennen sodan alkua kalliita, noin 2 000 dollaria kappaleelta. Kyseessä on vanha teknologia, joka ei ole muuttunut merkittävästi vuosikymmeniin ja jonka hinta oli 1980-luvulla vain 150 dollaria kappaleelta. Nykyään, kuten EU:n sopimus osoittaa, hinta on kaksinkertaistunut 4 000 dollariin.”

Kubilius kertoi Reutersille, että Euroopan valtiot ovat investoineet vuoden 2008 maailmanlaajuisen talouskriisin jälkeen biljoona dollaria liian vähän yhteiseen armeijaansa, ja hänen mukaansa puolustusteollisuus on nyt ”epätyydyttävässä tilassa”.

Lähde: Reuters, Breitbart

Tilaa
Ilmoita
17 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

Kuuden vuoden kuluttua EU:ta ei ole olemassa, joten periodi on hieman optimistinen.

Ilkka Manttari

Epätoivoisessa tilanteessa alkaa nähdä kaikenlaisia päiväunia. Asiaan vaikuttaminen on vain vähän vaikeaa koska kyseessä ei ole demokraattinen organisaatio, ja vaikka olisi, niin joka tapauksessa vaikeaa. Diktatuureilla on taipumus turvata selustansa.

Ilkka Manttari

Venäläiset pitää suurieleisestä tyylistä. Eikös se ole julistanut Suomenkin nk. epäystävälliseksi maaksi. Pitäisiköhän kerätä mahdollisimman monta maata ja tehdä julkilausuma jossa Venäjä julistetaan maailmanrauhalle vaaralliseksi maaksi. Se täytyy myös levittää venäjälle, se on varmaa että itse eivät sitä tee. Herättäisikö se tavallista tallaajaa Venäjällä, vähän tosin epäilen. Olisihan siihen kuitenkin helppo viitata ja eiköhän siihen löytyisi aika paljon osallistujia. Venäjällä on tosin taipumus kuitata kaikki itselleen epäedullinen propagandaksi tai disinformaatioksi. Joku kuitenkin venäjälläkin saattaisi alkaa ajatella.

John Quiman

Edelleen odottelen, että koska alkaa sähköposti toimia ja lähetellä sähköpostia, kun tilaa sähköpostin uusille kommenteille. Viimeinen saapunut sähköposti oli 15.7.
Kansalainen kertoi, että he eivät vastaa sähköposteista, joten he eivät voi tehdä mitään. Voisi kuitenkin ottaa yhteyttä palvelun tarjoajaan ja kertoa ongelmasta. Luultavasti palvelun tarjoaja ei edes tiedä ongelmasta, ellei se toteudu kaikissa kommenteissa kaikilla sivuilla. Jos he tietävät ongelman, he osaavat sen myös ratkaista.

Taiwaz Vaeltaja

”…Elämme poikkeuksellisia aikoja. Kuljettuamme raskaasti Mustan Ajan kiinteiden, materialististen värähtelyjen lävitse lähes 5700 vuotta, olemme päätyneet aikakausien risteykseen jälleen kerran, sivilisaatiomme suunnan muuttuessa ikuisiksi ajoiksi.
Vuosi 2025 merkitsee vedenjakajan momenttia kollektiivisessa kokemuksessamme, sillä Yuga Syklien raamit, jotka pohjaavat ”Saptarshi-kalenteriin” viittaavat siihen, että 21. maaliskuuta 2025, Kali Yuga tulee päätökseensä. Tätä tulee seuraamaan pitkähkö 1200 vuoden ylimenokausi – mitä kreikkalaiset filosofit kutsuivat Ekpyrosiksen nimellä (tarkoittaen ”suurpaloa”) – Kali Yugan dekadenttien rakenteiden, filosofioiden ja ideologioiden tullessa täydellisesti hävitetyksi uuden ylöskumpuavan sivilisaation juurtuessa, joka pohjaa ylevöityneisiin henkisiin periaatteisiin, jotka tulevat ennen pitkää kasvamaan nousevan aikakausien syklien valaistuneisiin sivilisaatioihin, ja näiden kulminoituessa ennen pitkää seuraavaksi Kulta-Ajaksi [tuhansien vuosien saatossa – käänt. huom.].
Samaan aikaan tutkimukseni myös osoittavat, että nykyisen Pimeän Ajan sivilisaation tuhoutuminen tulee todennäköisesti tapahtumaan lyhyellä vuosien 2025-2040 aikaikkunalla, globaalien sotien ja komeettamyrskyjen yhteisvaikutuksesta. Nämä ovat ne lopunajat, joista muinaiset kirjoitukset ja profetiat meitä varoittivat, eskatologisissa teksteissä kuvattujen apokalyptisten tapahtumien tullessa todeksi ja todellisuutemme tullessa rajusti muuttuneeksi…”

  • Bibhu Dev Misra
Kääpä

Komeettamyrskyä ei ole tulossa ainostaa järkensä totaallisesti menettänyt putte.
Muutenkin, komeetat on lähes vaarattomia, toisin kun meteorit.

Taiwaz Vaeltaja

Tulta on taivaalta tulossa – se on varma. Kuten kreikkalaiset sanoivat (Herakleitos): maailma tuhoutuu aika ajoin joko vedellä (Atlantis) tai tulella (Nykymaailma).
Vai oletko perillä viimeisimmistä avaruus-tähtitieteen löydöistä paremmin kuin observatoriot? Olkoon nyt komeetta tai meteori, älä takerru sanoihin.
Huomiona: lainasin koko tekstin alun tarkoituksella, vaikka vain viimeinen kappale oli olennainen tämän uutisen kannalta.

John Quiman

Tuollaiset tarinat, joita on monenlaisia, eivät välttämättä ole totta ja jos olisivatkin, eivät välttämättä ole kirjaimellisesti tulkittavia.

Minua ei kuitenkaan pelota, enkä osta taivaalta tulevan tulen varalta tulenkestävää hattua. Jos tuo tarina leviää isomminkin, tulee varmaan tulelta suojaavia taikoja ja hattuja myyntiin vähän joka nurkkaan pitkin nettiä.

Viimeksi muokattu 1 päivä sitten by John Quiman
Taiwaz Vaeltaja

Kaikki muinaiset kirjoitukset puhuvat tismalleen samoista asioista. Tulkintatasoja on perinteisesti neljä, joista yksikään ei sulje toista pois: analoginen, anagoninen, historiallinen ja moraalinen.
https://www.gornahoor.net/?p=10423

Kääpä

Kun alkaa elämään satujen mukaan, tosielämä karkaa,

Taiwaz Vaeltaja

Klassinen ”huuhaa” -syytöshän sieltä tuli asioista joita et vain todennäköisesti ymmärrä lainkaan. Spit!
Ensinnäkin, saduissa on omat opetuksensa ja moraalinsa, ja ne kertovat paljon enemmän todellisuudesta kuin moni ”realistisempi” asia. Toisekseen, kyse ei ole saduista tai ”tarinoista” vaan perinteisestä, aikakautisesta viisaustieteestä.
”Pako todellisuudesta” voi olla yhtä hyvin myös ”pakoa Todellisuuteen”. Se mitä ihmiset usein kutsuvat ”tosielämäksi” on pelkkää mätänemistä ja harhailua alimmilla todellisuudentasoilla. Seuraavaksi varmaan sanot ”mee töihin!”.

Kääpä

Siinä niitä ”olettamusia” taas sateli..Mene sinä transujen satukerhoon niitä ”totuuksiasi” ettimään.

Taiwaz Vaeltaja

Annoin pisteet ihan sen ansiosta, että kommenttisi oli niin uskomattoman typerä!
Taidan jättää transujen satukerhot väliin, mutta täältä kommenttikentästä lähden, kuten pyysit, tismalleen nyt, ja jätän sinut heittelemään idioottimaisia one-linereitasi ihan rauhassa.
Nähdään aionien päästä Kulta-Ajalla, kun sinäkin olet havahtunut ja valaistunut.

Kääpä

Naurattaa tuollaiset satuihin uskojat, olen takuulla elänyt pitkän elämäni ja nähnyt sinä aikana elämän raakuuden kuten myös myötätunnon, ei ole ikinä tarvinnut upota johonkin satujen maailmaan. Mitä jos alat kirjoittamaan niitä satujasi ja kirjaudut virallisesti ulos normaalista elämästä. Mieti sitä typeryyttäsi lukien lasten satuja ja uskovasi kaikki mitä niissä kerrotaan. Sadut on keksitty rauhoittamaan lapsia ja uskonnot on keksitty lievittämään heikkojen ihmisten kuolemanpelkoa. täytyy olla lapsi tai hullu jos noihin uskoo.

Ilkka Manttari

Tulevaisuudesta tiedämme varmuudella vain että kaikki on mahdollista. Jos etsii tarkempaa tietoa on vaarassa upota filosofiseen ja ajan syvintä olemusta koskevaan keskusteluun ja siinäkin, kaikki on mahdollista, jopa se että aika ei todellakaan ole jatkuva virta vaan voi esim. kulkea moneen ”suuntaan” samanaikaisesti, joten eläisimme eräänlaisessa harhassa.

Taiwaz Vaeltaja

No minä olen filosofi ja etsin totuutta ja viisautta sananmukaisesti itseisarvoisesti. Ilmeisesti oma maailmankuvasi on enemmänkin pragmaattinen – ei siinä mitään vikaa sinänsä, ja olet ihan oikeassa siinä, että ehkäpä tämä kommenttikenttä ei ole oikea paikka syvemmille filosofisille pohdinnoille; vaikka sinänsä itse pidän koko internetiä ja sen asiallisia keskustelupaikkoja modernin maailman Areiopageina.
Joka tapauksessa on mielenkiintoista, että käytät termiä ”upota filosofiseen keskusteluun”, kun tuo ”uppoaminen” koskee nimenomaan ajassa elävää ihmistä, joka ”ei muista” asioita. Platonisesti ymmärrettynä objektiivisen tiedon ja ymmärryksen hankkiminen on ”muistamista” (re-collection), jonka suluissa mainittu englanninkielinen termi tarkoittaa myös ”sen keräämistä kokoon, mikä on hajallaan”.

Ilkka Manttari

Älä käsitä väärin. Minusta lähestymistapasi on virkistävää. Muistamisesta, noinhan se on. Ihmiselle aika on muistikuvien jatkumo. En kuitenkaan noin rajusti erottaisi ”aikaa” ja ”psykologista aikaa” ihmiselle. Epäilen että ”aika” ei seisahtuisi vaikka siellä ei olisi havainnoijaa, ihmistä. Ajan voidaan myös ajatella olevan jonkinlaista kappaleen liikettä, ihmisen, molekyylien, atomien, tai jonkin muun. Niin kauan kuin jokin värähtelee (ollaan absoluuttisen nollapisteen yläpuolella) senkin voidaan ajatella kertovan ajasta. En kuitenkaan koe olevani kovin pragmaattinen, ainakaan aina. Vielä tästä palstasta. Sopii kaikkeen keskusteluun. On todellisuudessa yksi maan parhaista.

Uusimmat uutiset