Muu maailma Politiikka

Hizbollahin johtaja varoitti älypuhelimista – osti sen sijaan hakulaitteet

Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah. Kuva: Kuvakaappaus/Youtube.

Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah varoitti aiemmin tänä vuonna kannattajiaan käyttämästä matkapuhelimia. Sen sijaan ostettiin tuhansia hakulaitteita. Näin mahdollistui viime tiistaina tapahtunut massiivinen hakulaiteisku shiialaisia miliisijoukkoja vastaan.

”Vakooja on mukanasi kulkeva matkapuhelin! Se, jota vaimosi kantaa ja joka lapsillasi on. Matkapuhelin on vakooja, ja se on tappava vakooja. Ei mikä tahansa vakooja, vaan tappava vakooja! Se paljastaa hyvin yksityiskohtaista ja tarkkaa tietoa.”

Tämän vuoden helmikuussa Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah varoitti kannattajiaan käyttämästä matkapuhelimia. Erityisesti niin sanottuja älykkäitä matkapuhelimia, joissa on GPS ja mahdollisuus asentaa sovelluksia.

Syynä ovat huhut, joiden mukaan Israelin armeija on onnistunut jäljittämään Hizbollahin miliisimiehiä ja hyökkäämään heitä vastaan heidän matkapuhelimiensa avulla.

Sijoittaminen hakulaitteisiin

Hizbollah on etsinyt vaihtoehtoja matkapuhelimille jäsentensä, upseeriensa, yksiköidensä ja miliisiensä väliseen sähköiseen viestintään.

Valinta osuu taiwanilaisen Gold Apollo -merkin vankkaan, pölyn- ja vedenkestävään AR-924-pageriin. Se voi lähettää jopa 100 merkkiä, tallentaa 30 viestiä, ja mikä tärkeintä, siinä ei oletettavasti ole GPS:ää tai mahdollisuutta asentaa vakoilusovelluksia.

Lisäksi AR-924:n akun kesto on jopa 85 päivää. Maassa, jossa sähköt voidaan katkaista milloin tahansa Israelin pommituksilla, sitä pidetään yksinkertaisesti täydellisenä valintana Hizbollahin sisäiseen viestintään.

Tiedotusvälineiden mukaan shiialaismiliisi on hankkinut 5000 tällaista hakulaitetta.

Ei valmistettu Taiwanissa

Mutta hakulaitteita ei osteta suoraan taiwanilaiselta yritykseltä. Taiwanin valtiovarainministeriön mukaan Gold Apollo ei ole vienyt Libanoniin yhtään hakulaitetta tämän vuoden tammikuun ja elokuun välisenä aikana.

Sen sijaan ne on ostettu BAC Consulting KFT -nimiseltä yritykseltä, joka sijaitsee Budapestissä, Unkarissa. Itse asiassa juuri tämä yritys valmistaa hakulaitteet. Tai väitetään valmistavan niitä.

”Yhteistyösopimuksemme mukaisesti annamme BAC:lle luvan käyttää tuotemerkkiämme tuotemyynnissä vain tietyillä valituilla alueilla, mutta suunnittelusta ja valmistuksesta vastaa yksinomaan BAC”, Gold Apollo kirjoittaa verkkosivuillaan.

BAC Consulting KFT rekisteröitiin toukokuussa 2022, ja Unkarin viranomaisten mukaan salaperäisen yrityksen ainoaksi omistajaksi on rekisteröity nainen. Osoite menee Budapestissa sijaitsevaan asuntoon.

Pommi akussa

Tämän vuoksi nyt on esitetty hypoteesi, että Israelin turvallisuuspalvelu Mossad oli mukana valmistamassa tuhansia hakulaitteita, jotka sitten myytiin Hizbollahille.

TrustedSecin turvallisuusanalyytikko Carlos Perez kertoi Fortunelle, että hakulaitteiden paristot olivat todennäköisesti ”puoliksi räjähteitä ja puoliksi varsinainen paristo”.

Räjähde on sittemmin varustettu kaukosytytysmekanismilla, joka laukesi tiistaina iltapäivällä, kun tuhannet Beirutissa ja eri puolilla Libanonia olevat hakulaitteet räjähtivät yhtäkkiä.

Noin 3 000 ihmistä, lähinnä Hizbollahin miliisijoukkojen jäseniä ja heidän perheitään, loukkaantui. Libanonin tiedotusvälineiden mukaan useiden kerrotaan myös saaneen ”marttyyrikuoleman” eli kuolleen. Ainakin 200 on loukkaantunut vakavasti.

Uutissivusto Axios kertoo, että israelilaiset päättivät laukaista sisäänrakennetut räjähteet tiistaina, koska pelkäsivät, että ne muuten paljastuisivat ennemmin tai myöhemmin.

Lähde: Axios, Samnytt

Lue lisää aiheesta:

Israelin puolustusministeri: sota Libanonin kanssa alkaa pian

Hizbollahin johtaja uhkaa Israelia vastaiskulla

Hamas-johtaja Ismail Haniyeh murhattiin Iranissa, mikä herätti uhkauksia kostotoimista Israelia vastaan

 

Tilaa
Ilmoita
4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Manttari

Ensin tuntui aika pahalta tuo hakulaitteiden räjäyttely. Sehän koskee sattumanvaraisesti koko väestöä, myös lapsia. Sitten tulin järkiini. Sehän on sotaa. Paljonko lapsia ja vanhuksia on kuollut Hizbollahin iskuissa. Sota ei koskaan ole kaunista katseltavaa, oikeudenmukaisuudesta puhumattakaan.

Marko Kristian

Israel/USA saa tehdä mitä vain.
Tää maailma on täysin tekopyhä, en tosiaankaan kannata mitään islamisteja, mutta tääkö on se sääntöpohjainen maailma mitä länsimaat peräänkuuluttaa?
Tuossa iskussa loukkaantui täysin sivullisia lapsia.

Taiwaz Vaeltaja

Likaista peliä; kaikki lienee sallittua sodassa ja rakkaudessa.
Sinänsä Hizbollahin tyyppi on täysin oikeassa, älypuhelinta on hyvin helppoa seurata ja kuunnella, ja piilosovellukset eivät näy laitteen sovelluksissa välttämättä ollenkaan.
Periaatteessa ketä hyvänsä voidaan urkkia, etenkin jos on ”vaaraksi järjestelmälle”. Ei kansallismielisetkään turhaan pidä usein huolta anonymiteetistä ja tietoturvasta.

Marko Kristian

Ei tarvitse olla edes mitään räjähteitä.
Pelkästään akun räjäyttäminen aiheuttaa pahaa vahinkoa.
Minulla alkoi akku turpoomaan samsungin puhelimessa, laitoin sen metalliseen keksipurkkiin, räjähti oikeen kunnolla.
Jos ois ollu taskussa niin en varmaan kävelisi enää.