Eurooppa Politiikka Talous

EU kieltää Unkaria alentamasta elintarvikkeiden hintoja

Kuvituskuva. Kuva: Pixabay / CC0.

Euroopan unionin tuomioistuin on kumonnut Unkarin lainsäädännön tiettyjen peruselintarvikkeiden, kuten jauhojen, munien ja maidon, kiinteistä hinnoista. Tuomioistuimen mukaan säännöt haittaavat vapaata kilpailua ja ovat EU:n lainsäädännön vastaisia.

Unkarin hallitus, jota edustaa talousministeri Márton Nagy, on kritisoinut päätöstä ja syyttänyt suuria monikansallisia yrityksiä siitä, että ne yrittävät maksimoida voittonsa unkarilaisten perheiden kustannuksella.

Nagy väitti, että Sparin kaltaiset elintarvikeyritykset ja Euroopan komissio tekevät yhdessä tyhjäksi Unkarin yritykset suojella kuluttajia valvomalla muutamien perustuotteiden hintoja.

Talousministeriö korosti, että hallitus tukee jatkossakin hinnanalennuksia maan kuluttajien suojelemiseksi.

Konfliktin taustalla on pandemian aikana käyttöön otettu laki, jota on myöhemmin mukautettu Ukrainan sodan vuoksi.

Laki pakotti vähittäiskauppiaat pitämään tiettyjä tuotteita varastossa ja myymään niitä kiinteillä hinnoilla, mikä suututti elintarvikejätti Sparin, joka teki asiasta ilmoituksen Euroopan komissiolle.

Tuomioistuimen päätös tarkoittaa nyt, että nämä säännöt rikkovat EU:n vapaan kilpailun periaatteita.

Lähde: Fria Tider

Tilaa
Ilmoita
7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Todellisuudessahan EU ei kiellä, vaan sen kieltää wef.
EU on weffin ohjauksessa täysin ja ne tekevät meistä osria jotka ei omista mitään.
Kuulostaa varmaan aika paksulta, mutta sen ovat ihan itse kertoneet.

John Quiman

Kiinteillä hinnoilla pelaaminen ei toimi. Siitä tulee enemmän ongelmia kuin hyötyjä. Se on esim. sosialististen maiden kuvitelmaa, vailla talouden realismia.

Tehkää jotain sen eteen, että hinnat pysyisivät kurissa, älkääkä kuvitelko, että hintojen päättäminen vallan käytävillä olisi ratkaisu. Se on paremminkin tie kohti tuotannon rappeutumista ja lakkaamista.

Taiwaz Vaeltaja

Jälleen kerran diktatuurinen päätös EU:n politrukeilta; kommunistit ja kapitalistit samalla asialla.
Kerron jälleen anekdootin parin vuoden takaa: olin Kuopiossa itsekseni leiritulilla istumassa iltaa, ja paikalle saapui ilmeisen vihertävä pariskunta. Tuli puhetta kaupankäynnistä niin he sanoivat, että LIDL:iä kutsutaan yleisesti ”natsi-siwaksi”. Pysyttelin hiljaa tämän lausunnon aikana, mutta mieleni teki kommentoida, että eiköhän se olisi pikemminkin j-talaissiwa, jos monikansallisesta kapitalismista puhutaan…

Ilkka Manttari

Tiedän ainakin yhden ”monikansallisen yrityksen” joka pitäisi panna kuriin. EU.

Taiwaz Vaeltaja

EU tulisi korvata UE:lla (Uusi Eurooppa).

John Quiman

Mikäli EU:n tervehdyttäminen on liian hankalaa, on paikallaan lakkauttaa se ja tehdä tilalle uusi terveempi kerho.

Kaikki Eurooppaan tulleet turvapaikanhakijat ja muut pummit tulee häätää ja antaa eurooppalaisten vähitellen kehittää uusi eurooppalaisuus, jossa kansat lähentyvät hiljakseen toisiaan ja luovat sen uuden eurooppalaisuuden siten kuin itse parhaaksi katsovat. Se ei ole pikainen prosessi, eikä sitä saa millään ideologioilla ohjailla eli pilata. 50 – 100 vuotta saattaa riittää. Eurooppa on eurooppalaisten koti, ei poliitikkojen leikkikenttä.

Jos joskus halutaan liittovaltiota, pitää osavaltiolla olla vahva itsenäisyys, kuten Yhdysvalloissa. Nythän EU ei ole edes liittovaltio, mutta sen jäsenmailla on hyvin minimaalisesti itsenäisyyttä.

Viimeksi muokattu 2 päivää sitten by John Quiman
John Quiman

EU:n typeryyden korjaamiseen tarvittaisiin poliitikkoja, jotka sen haluavat toteuttaa. Suomessa ei taida olla montaa sellaista, joilla sellainen kävisi edes mielen vieressä. Tuskin on paljon paremmin muissakaan EU-maissa. Asioita tapahtuu tekemällä, mutta kun ei ole tekijöitä EU:n tervehdyttämiselle, jatkaa EU sairaalla linjallaan ja idiootit istuvat korkeimmilla palleilla.

Uusimmat uutiset