Eurooppa Politiikka Talous

Ruotsalainen asiantuntija: Ydinvoiman käytöstäpoisto on maksanut satoja miljardeja

Barsebäckin entinen ydinvoimala, Scania, Ruotsi. Kuva: Wikimedia Commons / CC0 / dcastor.

Kun Tidön hallitus esitteli hiljattain ehdotuksensa siitä, miten uutta ydinvoimaa voitaisiin rakentaa Ruotsiin, tiedotusvälineissä keskityttiin kustannuksiin. Ei kuitenkaan mainittu niitä valtavia kustannuksia, joita aiheutuisi siitä, että sitä ei olisi – täysin toimivaa ydinvoimaa, jonka sosialidemokraatit ja vihreät murskasivat palasiksi. ”Outoa”, sanoo eräs asiantuntija.

Klas Roudén on sähkövoimainsinööri, ja hän on aiemmin työskennellyt Vattenfallin ja Svenska Kraftnätin palveluksessa. Sosiaalidemokraattien kahdeksan vuotta kestäneen hallituskauden jälkeen hän uskoo, että Ruotsin sähköjärjestelmä on heikentynyt, mikä on aiheuttanut erittäin suuria sosiaalisia kustannuksia.

Keskustelussa keskitytään paljon ydinvoiman uudelleenrakentamisen kustannuksiin, mikä on hänen mukaansa outoa. Kriitikot eivät myöskään esitä uskottavia vaihtoehtoja sille, mitä pitäisi käyttää, kun säästä riippuvaiset energialähteet eivät pysty tuottamaan.

”On outoa, että niin vähän puhutaan vaihtoehtoiskustannuksista eli siitä, mitä ydinvoimaan investoimatta jättäminen maksaa. Mitä Ruotsin ydinvoiman käytöstäpoisto on maksanut yrityksille ja väestölle? Todennäköisesti jo satoja miljardeja kruunuja ja lisäksi miljoonien tonnien ylimääräiset hiilidioksidipäästöt maailmanlaajuisesti vuodessa”, hän sanoo Tidningen Näringslivetille.

Roudén on huolissaan siitä, miten uusi kuiva vuosi hoidetaan, kuten vuosina 2002-2003, jolloin vesivarastot eivät olleet läheskään täynnä. Tuolloin Ruotsissa oli paljon enemmän ydinvoimakapasiteettia. Nykyään tilanne on toinen.

Pienet marginaalit

Sitten on muitakin ongelmia,  kuten se, miten järjestelmä käytännössä käsittelee esimerkiksi reaktiivista tehoa, inertiaa ja taajuuden säätöä.

”Yhteiskunta ei ole yhtä hyvin varautunut suuriin häiriöihin kuin aiemmin, vaikka olemme paljon riippuvaisempia sähköstä. En usko, että ihmiset ymmärtävät, miten lähellä se voi olla.”

Samaa mieltä hallituksen kanssa

”Uusien suunniteltujen sähköntuotantolaitosten rakentamatta jättäminen Etelä-Ruotsiin sisältää suuria riskejä”, hän sanoo.

Roudénin johtopäätös on, että Tidön hallitus kantaa vastuunsa ydinvoimapolitiikallaan, joka saattaa olla tällä hetkellä taloudellisesti hankalaa, mutta sähkön kannalta hyvin perusteltua.

Lähde: Tidningen Näringslivet, Samnytt

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Ydinvoiman jätteet ovat toki vaarallisia, mutta ne eivät leviä kaikkialle. Ydinvoiman käyttämälle uraanille löytyy käyttöä uuden tyyppisissä ydinvoimaloissa, joissa ydinjäte menettää paljon vaarallisuuttaan. Ihminen kyllä keksii noihin ratkaisuja, kunhan on tahtoa oikeasti ratkaista ongelma, eikä tehdä populaaripolitiikkaa, kuten Ruotsissa tehtiin ydinvoiman kieltäneessä kansanäänestyksessä.

Tuulivoima on luonnolle erityisen haitallista vallan suurella alueella ja sen päästöttömyys on pelkkä uskomus. Se tarvitsee rinnalleen hiilivoimaloita, jotka sitten hoitavat ne päästöt. Lisäksi tuulivoimalan rakentaminen tuottaa reippaasti päästöjä, vaikka sitä halutaankin markkinoida päästöttömänä.

Aurinkovoima edellyttää hyvin laajoja maa-alueita, joka ei ole hyvä asia paitsi jollain aavikoilla. Aurinkovoimaa voidaan pienessä mittakaavassa toteuttaa kaupungeissa talokohtaisesti ilman haittoja, mutta se ei ainakaan vielä ole kovin halpaa. Muutenkaan aurinkovoima pohjoisessa ei riitä kovinkaan pitkälle, mutta se voi olla hyvä lisä.

Kääpä

Tuulivoimalat myös hävittää linnut, ettenkin kun niitä on rakennettu metsälitualueille niin sieltä on hävinnyt kaikki metsälinnut, lisäksi nuo voimalat levittää elinaikanaan satoja kiloja mikromuovia luontoon, marjojen, sienien ja metsäkasvuston päälle mitä eläimet käyttää ravintonaan mistä se päätyy myös ihmisiin. Joten syöpäsairaudet ja muut tappavat taudit ihmisillä ja muilla elimillä tulee räjähtämään laajudellaan.

Peter Kreisler

Tuulivoima on epäonnistumisen muistomerkki, koko tuulivoiman tuottamisessa joka asia meni pieleen, saavutus sekin.
Aurinko- ja valoenergian talteenotto sen sijaan toimii jo kohtuullisen hyvin vaikka monet poliitikot yrittävät väittää asian olevan toisin, mistähän syystä? Lisäksi aurinkopaneelien avulla voidaan välttää verkkojen rakentamista kohteisiin, joissa kulutus on pieni ja kausiluontoinen (kännykän lataus mökillä, valaistus jne…).

Kääpä

Vihreä myrkky tuhoaa kaiken altaan.

Uusimmat uutiset