Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Tuhannet afganistanilaiset ”pakolaiset” lomailevat Afganistanissa

Kuvituskuva. Kuva: Rawpixel / CC0.

Saksan maahanmuuttovaltuutetun mukaan afganistanilaiset turvapaikanhakijat, jotka palaavat lomalle kotimaahansa, pitäisi karkottaa.

Tuhannet Afganistanin kansalaiset, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa Saksasta, ovat saksalaisen RTL-televisiokanavan räjähdysherkän raportin mukaan lentäneet takaisin kotimaahansa lomalle ja palanneet sitten takaisin Saksaan. Paljastukset vahvistavat maahanmuuttovastaisten puolueiden väitettä, jonka mukaan monet Saksasta ”turvapaikkaa” hakeneista käyttävät turvapaikkajärjestelmää väärin ja ovat lähteneet Länsi-Eurooppaan vain saadakseen sosiaalietuuksia.

Raportissa mainitut afganistanilaiset ovat voineet palata Afganistaniin niin sanottujen sinisten passien avulla: Saksan viranomaiset jakavat näitä passeja pakolaisille, joilla ei ole minkäänlaista henkilöllisyystodistusta kotimaastaan. Noin 60 000 afganistanilaista Saksassa on saanut tällaisen ”sinisen passin”.

Sinisen passin haltijoilla ei ole oikeutta matkustaa maahan, josta he ovat paenneet. Afgaanit ja matkatoimistot ovat kuitenkin pystyneet kiertämään säännön hakemalla Iranista niin sanottuja ”kaksoisviisumeja”. Näin siirtolaiset voivat huijata rajaviranomaisia Saksan lentokentillä näyttämällä todellisen kohdemaansa Iraniksi.

Koska Iranin viisumit eivät ole tarroja, jotka liimataan passiin, vaan ne ovat erillisellä paperiarkilla. Rajavartijoiden leimoja ei siis leimata siniseen passiin, vaan ainoastaan paperiarkille, joka voidaan helposti hävittää ennen Saksaan paluuta. Todellinen kohdemaa – Afganistan – on näin salattu.

Tämä sai Deutsche Polizeigewerkschaftin varapuheenjohtajan Heiko Teggatzin arvostelemaan hallitusta:

”Minulle on mysteeri, miten passiin laitettu viisumi voi olla lainkaan voimassa. Jos ajaa Itävaltaan ja ostaa moottoritiemaksutarran, se on kiinnitettävä tuulilasiin eikä vain kojelautaan.”

RTL:n raportin mukaan jotkut maahanmuuttajat ovat myös huijanneet Saksan viranomaisia lentämällä Turkin kautta Afganistaniin.

Afganistanilaiset eivät vaikuta Talebanin vainoamilta lomaillessaan kotimaassaan

Saksan sisäministeri Nancy Faeser kiisti, että hän tai hänen ministeriönsä olisi syyllinen.

”Ei ole meidän tehtävämme, vaan paikallisten maahanmuuttoviranomaisten tehtävä varmistaa, että tällaista ei tapahdu”, Faeser sanoi.

Paljastuksista tekee erityisen järkyttäviä se, että Saksa on luokitellut Afganistanin vaaralliseksi lähtömaaksi ja kieltäytynyt palauttamasta maahanmuuttajia Afganistaniin sen jälkeen, kun islamilaisen fundamentalistisen Taleban-hallinnon hallitus otti vallan takaisin kolme vuotta sitten.

Paradoksaalista on, että tavalliset afganistanilaiset, jotka hakevat ”turvapaikkaa” Saksasta, eivät vaikuta lainkaan Talebanin vainoamilta – ja palaavat mielellään lomalle kotimaahansa.

”Oleskeluluvat peruutettava ja etuudet lopetettava kokonaan”

Saksalaiset poliitikot ovat viime kuukausina pohtineet, pitäisikö vaarallisia afgaanirikollisia alkaa karkottaa takaisin Afganistaniin. Keskustelua herätti uudelleen se, että toukokuussa afganistanilainen turvapaikanhakija murhasi poliisin.

Afganistanilaiset ja syyrialaiset maahanmuuttajat ovat viime kuukausina syyllistyneet useisiin veitsihyökkäyksiin Saksassa. Saksan hallitus on kuitenkin luokitellut sekä Afganistanin että sodan runteleman Syyrian vaarallisiksi maiksi ja torjuu epäonnistuneiden turvapaikanhakijoiden karkottamisen sinne.

Hallitus pitää kiinni vaarallisten ulkomaisten rikollisten ”suojelemisesta”, vaikka Afganistanin Taleban-hallinto on ilmoittanut olevansa valmis yhteistyöhön Saksan kanssa karkotuksissa. Saksalainen tuomioistuin päätti viime kuussa, että Syyriassa ei enää ole yleistä vaaraa kaikille siviileille, mikä teoriassa tarkoittaa, että vaaralliset syyrialaisrikolliset voitaisiin laillisesti karkottaa takaisin kotimaahansa.

Saksassa asui viime vuoden lopussa lähes miljoona syyrialaista ja yli 400 000 afganistanilaista. Syyrialaiset olivat suurin turvapaikanhakijaryhmä vuonna 2024: noin 38 000 haki turvapaikkaa, ja toiseksi suurin ryhmä oli 20 000 afganistanilaista.

Saksan hallituksen maahanmuuttoasioista vastaava komissaari Joachim Stamp kehotti karkottamaan afganistanilaiset, joilla on turvapaikka-asema Saksassa mutta jotka ovat lähteneet lomalle Afganistaniin. ”Saksan on pysyttävä kosmopoliittisena, mutta ei tyhmänä”, hän julisti.

Baijerin varapääministeri Hubert Aiwanger kehotti Faeseria ”lopettamaan tämän petoksen välittömästi”.

”Kuka tahansa, joka tulee Afganistanista turvapaikanhakijana esimerkiksi siksi, että häntä väitetään siellä vainotuksi, ja palaa sitten sinne lomalle, hänen oleskelulupansa on välittömästi peruutettava ja etuudet lopetettava kokonaan”, Aiwanger sanoi.

RTL:n paljastus afgaanipakolaisten lomailusta näyttää jääneen huomaamatta ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalilta. Ihmisoikeusjärjestö kritisoi Saksan hallitusta siitä, että se suunnittelee vähentävänsä sen ohjelman rahoitusta, jonka avulla monet afganistanilaiset pääsevät laillisesti Saksaan. Amnestyn mukaan sen jälkeen, kun talebanit ottivat vallan kolme vuotta sitten, Afganistanissa on harjoitettu mielivaltaista oikeudenkäyttöä, mukaan lukien kidutusta ja pahoinpitelyä.

Näyttää siltä, että lomailevat afganistanilaiset eivät jaa Amnestyn synkkää näkemystä heidän kotimaastaan.

Lähde: European Conservative

Lue lisää aiheesta:

Saksa: Ulkoministeriön syytetään myöntäneen väärennettyjä viisumeja afganistanilaisille ja libanonilaisille maahanmuuttajille

Lähes joka 20. syyrialainen asuu nykyään Saksassa – yli puolet saa sosiaalitukea

Saksa: Afganistanilainen maahanmuuttaja puukotti ukrainalaista pakolaisnaista Frankfurtin puistossa haavoittaen tätä vakavasti

Mannheimin joukkopuukotus: Poliisin tappanut afganistanilainen islamisti asui maassa laittomasti ainakin 8 vuotta

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kauko Aalto

Euroopasta on tullut muslimien paratiisin eteinen, jossa voi lisääntyä rajoittamaattomasti yhteskunnan kustannuksella ja siitä jopa maksetaan. Vastalahjaksi saamme rikollisuuden ja meille vihamielisen uskonnon.

Ilkka Manttari

Turvapaikan hakijoiden huijaukset ovat niin yleisiä joka alalla että lähtöoletuksena tulisi olla, aina kun jotakin aletaan selvittämään, että se on huijaus. Alkaa olla liian kallista leikkiä veronmaksajille.

Marko Kristian

Kaikkihan sen tietää että sellaiset 99,97% näistä itsekseen laittomasti eurooppaan tulevista ”turvapaikanhakijoista” on huijareita joilla ei ole mitään oikeaa turvapaikantarvetta.
Ehkä eurooppalaiset on kuitenkin tässä tyhmempiä, kun sallii tämmöisen huijauksen vuosikymmenestä toiseen.

John Quiman

Jos halutaan suojella jonkin maan kansalaisia heidän hallintonsa julmuuksilta, pitää kohdistaa toimenpiteet niihin hallintoihin, eikä rahdata ko. maan kansalaisia turvaan omalta hallinnoltaan.

Uusimmat uutiset