Kotimaa Maahanmuutto Politiikka

Ministeriö ei tiennyt poimijoiden saapumisesta – useita kymmeniä marjanpoimijoita tullut Thaimaasta

Kuvituskuva. Kuva: kuvakaappaus/Youtube.

Suomeen on saapunut ainakin useita kymmeniä thaimaalaisia marjanpoimijoita, kerrotaan STT:lle Oulun poliisista.

Rikoskomisario Nina Similä Oulun poliisista kertoo, että viranomaisten viime viikolla tekemissä tarkastuksissa on tavattu kaikkiaan 75 thaimaalaispoimijaa, jotka kaikki työskentelivät Suomussalmella yhden yrittäjän marjaleirillä.

Poliisin käsityksen mukaan poimijat ovat saapuneet Suomeen elokuun alussa Bangkokista lentäen. Marjayrittäjän kanssa käydyn keskustelun perusteella lisää thaimaalaispoimijoita saattaa olla tulossa.

– Käsitykseni mukaan lisää olisi tulossa. [He] eivät ole tulleet yhdellä kertaa vaan useissa erissä, Similä kertoo.

Thaimaalaispoimijoita saattaa olla lisää myös muissa yrityksissä, jotka eivät ole Oulun poliisilaitoksen toimialueella. Lieksalainen yritys Polproduct Nordics kertoo Kainuun Sanomille saaneensa Suomeen noin 150 thaimaalaispoimijaa.

Mahdolliset seuraamukset Thaimaan viranomaisten asia

Työ- ja elinkeinoministeriö ei ole saanut Thaimaan viranomaisilta tiistaihin mennessä uutta tietoa marjanpoimijoiden maastapoistumisluvista, kertoo STT:lle ministeriön hallitusneuvos Jarmo Tiukkanen.

– Ei ole tullut meille tietoa Thaimaan viranomaisilta eikä edes Suomen suurlähetystöstä Thaimaasta.

Ministeriö ei ollut tietoinen poimijoiden saapumisesta Suomeen.

– Ei oltu tietoisia, koska mitään tietoa ei tosiaan saatu.

Vielä ei pystytä sanomaan, millaisia mahdollisia seurauksia voi syntyä niille poimijoille, jotka ovat mahdollisesti lähteneet Suomeen ilman maastapoistumislupaa. Asia on Thaimaan viranomaisten oma asia, Tiukkanen toteaa.

Samoin luonnontuotealan toimialajärjestönä toimivan Arktiset Aromit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Birgitta Partanen kertoo STT:lle, ettei yhdistys ole tietoinen thaimaalaispoimijoiden saapumisesta Suomeen.

Oleskelulupa myönnetty 900 poimijalle

Thaimaan viranomaiset eivät ole aiemmin kuluvan satokauden aikana päästäneet poimijoita Suomeen marja-alalla ilmenneiden ongelmien sekä vakavien ihmiskauppaepäilyiden vuoksi.

Suomen ja Thaimaan viranomaiset ovat keskustelleet thaimaalaisten marjanpoimijoiden päästämisestä Suomeen. Maahanmuuttovirasto on myöntänyt työntekijän oleskeluluvan kaikkiaan 900 poimijalle.

Helsingin Sanomien mukaan thaimaalaisten työlupia on myönnetty kaikkiaan neljälle yritykselle.

Poimijat tarvitsevat maahan tullakseen myös thaimaalaisviranomaisten myöntämän maastapoistumisluvan.

STT

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Manttari

Jostakin vinoutumastahan tämäkin kertoo että maailman toiselta puolelta täytyy tulla ihmisiä keräämään marjoja. Ei sitten omasta porukasta löydy. Ei ole työ kovin arvostettua kotimaassa. Kai se on muukin fyysinen työ sitten yhtä aliarvostettua Suomen maassa.

John Quiman

Tyypillistä elintason nousun vaikutusta kantaväestöön muuallakin.

Uusimmat uutiset