Eurooppa Muu maailma Politiikka Uutiset

Mali: Ruotsin suurlähettiläs määrättiin poistumaan maasta

Kuvituskuva. Pixabay CC0.

Ruotsi päätti talvella lopettaa vuoden 2024 kuluessa Malille annetun kehitysavun ja vaatii takaisin kateissa olevia noin 800 000 euroa. Rahat oli tarkoitettu väestönlaskuprojektiin.

Asiasta kertoi Verkkolehti Kansalainen.fi sunnuntaina 4.8.2024.

Mali on nyt määrännyt Ruotsin suurlähettilään poistumaan Malista 72 tunnin kuluessa. Mali perustelee päätöstä vihamielisiksi tulkitsemillaan kehitysapuministeri Johan Forssellin (Maltillinen Kokoomus) lausunnoilla Malista.

”Malin sotilasjuntta kääntyy Venäjän puoleen, ja tukee sen sotaa Ukrainassa”, sanoi ministeri Forssell tammikuussa Ruotsin TV4:lle.

Syy kehitysavun lopettamiseen eivät ole korruptioon kadonneet kehitysapurahat, vaan Malin päätös äänestää niitä YK:n päätöslauselmia vastaan, jotka vaativat Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainasta.

Aiemmin tällä viikolla Mali katkaisi diplomaattisuhteet Ukrainan kanssa. Niger seurasi esimerkkiä, ja viittasi Ukrainan tukeen maassa toimiville terroristiryhmille.

Malin pääkaupunki Bamakossa oleva Ruotsin suurlähetystö lopetetaan, koska kehitysavun päättyessä ”pysyvällä läsnäololla ei ole lisäarvoa”, Ruotsin viranomaiset perustelevat päätöstä.

Ruotsi aikoo myös lopettaa suurlähetystönsä Burkina Fason pääkaupungissa Ougadougoussa, ja avata uuden suurlähetystön Senegalin pääkaupungissa Dakarissa.

Lähde SVT sekä TV4

Ruotsi keskeytti kehitysapuprojektit Malissa ja Keniassa – rahaa hukassa

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

Kehitysapu on sitä kun ”aputuotteen” valmistaja lahjoo kehitysavusta päättävän virkamiehen tai poliitikon, joka puolestaan sopii avun saajan kanssa omasta osuudestaan kun lupaa olla huomaamatta että apu menee vääriin käsiin.
Seurauksia tällaisesta ei ole vaikka ns. ”jäisi kiinni”, sillä oikeuslaitos ja poliisi ei seuraa tutkivaa journalismia. Hyvänä esimerkkinä Sisu auto ja Vammalan konepaja.

Ilkka Manttari

Kehitysapu on sellainen sekoitus politiikkaa ja jopa antajien eri intressejä että se pitäisi lopettaa, ainakaan veronmaksajien rahoilla sitä ei tulisi tehdä.

John Quiman

Kehitysavun perimmäinen tarkoitus taitaa olla vaikutusvallan ostaminen, sillä mitään kehitystä se ei edesauta, eikä ilmeisesti ole tarkoituskaan.

Peter Kreisler

Näin on, Afrikkaan viedään tekniikkaa, johon ei saa koko mantereelta varaosia, huoltoa, asiantuntijan käyttöopastusta jne…