Eurooppa Maahanmuutto Muu maailma Politiikka Uutiset

Ruotsi: Poliisille kumiluoteja- ensimmäisenä Pohjolassa

Kuvituskuva. Pixabay CC0.

Euroopassa on viime vuosina nähty, lähinnä muslimien, mellakoiksi muuttuneita mielenilmauksia. Myös Ruotsissa islamin kritisointi on saanut maan muslimiväestön pillastumaan ja suurkaupunkeja riivaava väkivalta pakottaa poliisin varustautumaan entistä järeämmin.

Ruotsin poliisi ottaa käyttöön kumiluodit ensimmäisenä pohjoismaana. Suomen poliisi on vuodesta 2015 käyttänyt samankaltaista paineilmalla toimivaa projektiililaukaisinta, mutta Suomen poliisi ei vielä käytä kumiluoteja.

Ranskan poliisi on käyttänyt kumiluoteja muun muassa maahanmuuttajamellakoitten taltuttamiseen.

Ihmisoikeusjärjestöt, kuten Amnesty International suhtautuu kumiluotien käyttöön torjuvasti. Amnestyn tilastojen mukaan Ranskassa, vuoden 2018 mellakoissa, 83 ihmistä sai vammoja poliisin käyttämistä kumiluodeista.

”Kumiluodin ei ole tarkoitus läpäistä ihoa, mutta läheltä ammuttuna se voi niin tehdä”, kommentoi Anja Bienert Ruotsin Amnesty- järjestöstä. ”Hoikille ja vanhoille ihmisille kumiluoti on erityisen vaarallinen”.

Ruotsin poliisi kuvaa kumiluoteja turvallisemmaksi poliisille, ja niitten sanotaan aiheuttavan vähemmän vammoja kohteille.

”Pääsiäismellakoitten (2022) kävi selväksi, että poliisi tarvitsee vähemmän tappavan vaihtoehdon palvelusaseille, kyetäkseen toimimaan etäältä”, selostaa Ulf Sand Ruotsin poliisin operatiivisen osaston varusvarastolta.

Sandin mukaan kaikilla väkivallan välineillä on huonot ja hyvät puolensa, mutta Ruotsissa käyttöön tuleva 40 millimetrin kumiluoti on hyvä ja varma 20-40 metrin etäisyydeltä.

Lähde SVT

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Jos Amnesty-väki on huolissaan kumiluotien aiheuttamista mahdollisista vahingoista, tulisi heidän suositella muslimiväestölle pidättäytymistä riehumisesta ja poliisien ohjeiden noudattamista. Mutta ei, muslimien pitää antaa riehua, eikä saa pysäyttää millään keinolla, ettei vaan muslimia sattuisi. Vaihtoehtona olisi kyllä lyijyluodit, jotka oikein käytettynä vapauttavat tuskasta heti kerrasta.

Ilkka Manttari

Varmaankin Ruotsissa poliisi joutuu kantamaan kylttiä: Mielenosoitus vanhoilta sekä hoikilta ihmisiltä kielletty. Järjestys se olla pitää.