Eurooppa Rikos

Saksalainen Antifa-extremisti vangittiin raaoista hyökkäyksistä Budapestissa

Kuva: kuvakaappaus/Youtube

Mies kuului ryhmään, joka hyökkäsi satunnaisten ihmisten kimppuun, koska nämä ”näyttivät uusnatseilta”.

Saksalainen äärivasemmistolainen on tuomittu Unkarissa kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Kaksi hänen Antifa-kumppaniaan, italialainen ja saksalainen nainen, haastetaan toukokuussa Budapestin tuomioistuimeen osallistumisesta väkivaltaisiin iskuihin viime vuonna. Tapaus on aiheuttanut diplomaattisen kiistan, sillä Italia valittaa italialaisnaisen vankilaoloista ja vaatii Unkaria luovuttamaan hänet.

Viime vuoden helmikuun 9. ja 11. päivän välisenä aikana yhdeksän ihmistä loukkaantui – neljä heistä vakavasti – saksalaisen Antifaan yhteydessä olevan vasemmistolaisen militanttiryhmän järjestämässä iskusarjassa. Ryhmän jäsenet piirittivät ja löivät uhrejaan teleskooppipampuilla ja vasaroilla viidessä eri hyökkäyksessä viidessä eri paikassa Unkarin pääkaupungissa. Heidän suunnitelmansa oli kohdistaa iskut ”Kunniapäivän” osallistujiin, joka on vuosittainen uusnatsien kokoontuminen sen päivän muistoksi, jolloin saksalaiset ja unkarilaiset joukot yrittivät murtautua pois Budasta helmikuun 11. päivän iltana 1945. Unkarin viranomaiset kielsivät tapahtuman vuonna 2022.

Tekijät hyökkäsivät viattomien ohikulkijoiden kimppuun, joiden he päättelivät ”näyttävän uusnatseilta” heidän vaatevalintojensa perusteella. Naamioiden taakse piiloutuneet Antifan jäsenet seurasivat uhrejaan, piirittivät heidät ja hakkasivat heitä raa’asti puolen minuutin ajan, joissain tapauksissa puukottivat heitä kynillä, ennen kuin katosivat rikospaikalta. Erään tapauksen valvontakameran kuvamateriaalissa näkyy mies, jolla on pää vertavuotava hyökkäyksen jälkeen. Toisen uhrin sääriluu oli murskattu palasiksi.

Kuudes isku suunniteltiin myös yhdelle Budapestin vilkkaimmista julkisista aukioista, Batthány térille, mutta poliisi oli jo siinä vaiheessa tarkkaillut epäilyttävän näköisiä ryhmiä. Ääriainekset pakenivat paikalta, ja lopulta kolme heistä jäi kiinni, kun he yrittivät paeta taksilla. Jäljelle jääneistä neljästätoista rikoskumppanista – Saksan, Italian, Albanian ja Syyrian kansalaisista – annettiin kansainvälinen pidätysmääräys, mutta vain yksi heistä, 23-vuotias saksalaismies Jenan kaupungista, otettiin kiinni Berliinissä, kun hän yritti paeta poliisia hyppäämällä ulos hotellin ikkunasta ja loukkaamalla itsensä. Nähtäväksi jää, luovutetaanko hänet Unkarin viranomaisille.

Pääsyyllinen, 30-vuotias Johann Guntermann, on edelleen karkuteillä. Hänen sanotaan olevan niin sanotun Hammerbande (Hammer Gang, suomeksi Vasarajengi) -nimisen äärivasemmistolaisen Antifa-militanttijärjestön johtaja. Toinen sen johtajista, Lina Engel, todettiin viime vuonna saksalaisessa tuomioistuimessa syylliseksi useisiin väkivaltaisiin pahoinpitelyihin, ja hänet tuomittiin viideksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi vankilaan. Vasarajengin kerrotaan kohdistaneen väkivaltaa uhreihinsa vasaroilla, jotka usein tähtäsivät heidän päähänsä, sääriinsä, polviinsa ja nilkkoihinsa aiheuttaen heille massiivisia ja pysyviä vammoja.

Unkarin poliisin kiinni ottamat kolme jäsentä esiintyivät Budapestin tuomioistuimessa maanantaina 29. tammikuuta. Yksi heistä, saksalainen mies, tunnusti syyllisyytensä syytteisiin, ja hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan. Häntä kielletään myös saapumasta Unkariin viiden vuoden aikana.

Kaksi muuta syytettyä, italialainen ja saksalainen nainen, ilmoittivat olevansa syyttömiä. Heidän oikeudenkäyntiään jatketaan 24. toukokuuta. Italialainen, 39-vuotias Ilaria Salis, joka astui oikeussaliin hymy kasvoillaan, on herättänyt paljon huomiota sen jälkeen, kun hänen sellikaverinsa puhui italialaisille tiedotusvälineille väittäen, että heitä kohdellaan vankilassa ”kuin koiria”, ja sanoi, että vankila oli ”täynnä rottia ja luteita”. Unkarin viranomaiset ovat torjuneet syytökset, mutta väitteet johtivat siihen, että Italian ulkoministeri Antonio Tajani kutsui koolle Unkarin suurlähettilään.

Hän sanoi, että Unkarin viranomaiset olivat menneet ”liian pitkälle” laittamalla naisen käsirautoihin ja lukitsemalla hänen jalkansa kahleisiin maanantain oikeuskäsittelyn aikana. Tajani sanoi, ettei hän halua puuttua Unkarin oikeusjärjestelmään, mutta totesi, että ”vangin kohtelu tuolla tavalla vaikuttaa todella sopimattomalta eikä ole sopusoinnussa oikeuskulttuurimme kanssa”.

Lähde: European Conservative