On ollut tiedossa, että maailman rikkaimpaan 1% kuuluvat miljardöörit ovat rakennuttaneet bunkkereita suojaksi maailmanloppua vastaan jo 1980-luvulta, mutta viime aikoina bunkkereita on rakennettu tiiviimpään tahtiin. Uhkaava sota, jopa ydinsota Venäjän ja lännen välillä, epidemiat, ilmastonmuutos, talouden tai sähköverkon romahtaminen, mellakat, ja leviävä rikollisuus, saavat ihmiset varautumaan. Myös marraskuussa olevien Yhdysvaltojen presidentinvaalien uumoillaan aiheuttavan värinää yhteiskunnassa.
Muutaman vuoden takainen koronaepidemia lisäsi ihmisten varautumista, mutta Mark Zuckerbergin ryhdyttyä 2023 rakennuttamaan miljoonien dollarien bunkkeria maatilalleen Kauain saarella Havaijilla, survivalismi on muuttunut kuumeeksi.
Mark Zuckerberg ja hänen omistamansa Meta-yhtiö hallitsevat sosiaalista mediaa, ja siinä liikkuvia tietoja. Ihmisten sosiaalisen median käyttöä tarkkailemalla voidaan ennakoida maailman tapahtumia. Meta saa tapahtumista tiedon välittömästi, ja jopa edeltä. Zuckerbergilla on tiettävästi myös toimivat suhteet eri maitten tiedusteluyhteisöihin ja tutkimuslaitoksiin.
Bunkkereita hankkivat rikkaat ja tavan kansalaiset käyttävät usein survivalismiin erikoistuneitten yritysten palveluja. Yritykset toimittavat ja rakentavat bunkkereita ympäri maailmaa.
Teksasilaisen Atlas Survival Shelters- yhtiön johtaja Ron Hubbard sanoo tiedon Zuckerbergin bunkkerista aiheuttaneen todellisen asiakasryntäyksen yritykseensä.
”Meistä tuli todella kiireisiä, ja puhelin ei tunnu lakkaavan soimasta. Tuntuu siltä, että kolmas maailmansota on aluillaan”, hän kommentoi.
Kalifornialaisen Vivos- bunkkeriyhtiön perustaja Robert Vicino on samaa mieltä. Hänen mukaansa Zuckerberg nosti kissan pöydälle, ja sai yhä useamman miettimään, mitä sellaista bunkkereita rakentavat superrikkaat tietävät, mitä suurelle yleisölle ei kerrota, ja alkavat varautua omien voimavarojensa rajoissa.
Ron Hubbardin mukaan 50% bunkkereita ostavista on naisia.
Bunkkereita myydään useassa eri hintaluokassa, muutaman neliön teräsarkuista Mark Zuckerbergin 464 neliömetrin luksusbunkkeriin, ja suurempiinkin. Kalleimmat Hubbardin tuntemat yksityisten ihmisten bunkkerit maksavat jopa 10 miljoonaa dollaria (noin 9 miljoonaa euroa).
Muuan bunkkerin rakennuttanut liikemies sanoo haluavansa pitää perheensä turvassa. Hänen saarella olevaa bunkkeriaan ympäröi turvallisuussyistä rakennettu keinotekoinen järvi, jonka pinnalle ruiskutetaan palavaa nestettä. Palava järvi toimii palomuurina hyökkääjiä vastaan.
Varautuminen ei lopu bunkkerin varustamiseen.
Useat survivalistit varautuvat lännen ja Venäjän väliseen ydinsotaan, ja sitä seuraavaan sähkömagneettiseen pulssiin, joka tuhoaa uudet sähkölaitteet.
Monet varautujat ovat hankkineet käyttöönsä ennen vuotta 1986 valmistettuja autoja, joitten alkeellinen tekniikka kestää ydinräjähdyksen aiheuttaman sähkömagneettisen pulssin. Rikkaat ovat ostaneet samasta syystä myös vanhempaa mallia olevia lentokoneita.
”Ei ole salaisuus, että rikkain 1% ja valtion korkeimmat virkamiehet ovat rakennuttaneet bunkkereita hemmetin kauan. Koronapandemia nosti myyntiä, ja sen päälle on tullut muita huolia ja uhkia. Yhtiöni myy mielenrauhaa”, kommentoi Robert Vicino yrityksensä liikeideaa.
Lähde Hollywood Reporter