Eurooppa Politiikka Rikos

Kaksi virastoa moittii Ursula von der Leyeniä avoimuuden puutteesta

Italian pääministeri Giorgia Meloni ja nykyinen Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Kuva: Kuvakaappaus/Youtube.

Euroopan unionin tuomioistuimen mukaan komission puheenjohtaja rikkoi lakia salatessaan Pfizergate-tietoja.

Kaksi ulkoista viranomaista antoi tällä viikolla virallisen moitteen Ursula von der Leyenille siitä, että hän ei ollut antanut julkisuuteen avoimesti tietoja kaupallisten eturyhmien kanssa käydyistä neuvotteluista.

Euroopan unionin tuomioistuin katsoi, että Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja hänen työryhmänsä estivät epäoikeudenmukaisesti yksityiskohtia lääkejätti Pfizerin kanssa tehdystä ostosopimuksesta. Vuonna 2020 toteutettua COVID-rokotteiden 2,7 miljardin euron arvoista kauppaa koskeva tuomio tarkoittaa nyt, että eurokraatin stressaava viikko voi pahentua entisestään.

Tuomioistuin totesi, että von der Leyenin työryhmä ”ei antanut yleisölle riittävän laajaa pääsyä COVID-19-rokotteiden ostosopimuksiin”, ja selvensi, että yrityssalaisuus ei anna komissiolle oikeutta salata yksityiskohtia yleisöltä. Tämä lisää Euroopan parlamentin jäsenten poliittista painostusta, sillä heitä on estetty tutustumasta komission johtajan henkilökohtaisiin tekstiviesteihin Pfizerin toimitusjohtajan Albert Bourlan kanssa rokotehankinnan aikana.

Luxemburgissa sijaitseva tuomioistuin esitteli tämän jälkeen tiettyjä ”väärinkäytöksiä” komission rokotteiden hankinnassa Pfizerilta ja lisäsi, että kauppaan osallistuneiden virkamiesten nimet olisi julkistettava eturistiriitojen välttämiseksi. Tuomioistuin vahvisti, että von der Leyen rikkoi lakia käsitellessään asiaa, mikä luo pohjan lukuisille tapauksille eri puolilla EU:ta sekä Euroopan parlamentin harjoittamalle komission toiminnan valvonnalle.

EU:n ylimmän tuomioistuimen tuomiota käytetään todennäköisesti poliittisena aseena von der Leyeniä vastaan, jolla on jo nyt edessään vaikea taistelu saadakseen Euroopan parlamentin jäsenten enemmistön valitsemaan hänet uudeksi viisivuotiskaudeksi ennen torstaina Strasbourgissa pidettävää ratkaisevaa äänestystä.

Belgialaisten syyttäjien odotetaan nostavan von der Leyeniä vastaan syytteen joulukuussa, ja EU:n oikeusasiamies Emily O’Reilly varoitti vasta tällä viikolla, että komission ja Pfizerin väitetty salaliitto on ”herätyshuuto” EU:n toimielimille, ja se vaatii lisäuudistuksia.

Niin sanottu Pfizergate-tarina purkautui julkisuuteen huhtikuussa 2021, kun New York Timesilta evättiin oikeus tutustua von der Leyenin ja Pfizerin huippujohtajien välisiin tekstiviesteihin. Tuolloin EU:ta haukuttiin ympäri maailmaa sen tuskallisen hitaasta ja liian keskitetystä rokotteiden käyttöönotosta.

Oikeusasiamies syytti von der Leyeniä ja komissiota ”hallinnollisesta epäkohdasta”, koska ne eivät olleet toimittaneet poistettuja tekstiviestejä, ja kyseenalaisti näkemyksen, jonka mukaan tällaiset tekstiviestit eivät olleet EU:n lainsäädännön mukaisia ”asiakirjoja”.

Oikeusasiamies syytti myös toista kertaa tällä viikolla komissiota hallinnollisesta epäkohdasta, koska se ei ollut avoimesti ottanut käyttöön ChatControl-teknologiaa, jonka väitettiin olevan tarkoitettu estämään lapsipornografian leviämistä, mutta joka todellisuudessa vaaransi yksityisen viestinnän yksityisyyden kaikkialla Euroopassa. Lainsäädäntö, josta ei lopulta äänestetty kesäkuun Eurooppa-neuvostossa, olisi merkinnyt sitä, että Euroopan kansalaisten kaikkea digitaalista kirjeenvaihtoa olisi seurattu automaattisesti.

Toimittajan pyyntö saada lisätietoja komission kokouksista amerikkalaisen kansalaisjärjestö Thornin kanssa – joka on myös keskeinen verkkoviestinnän suunnitellussa valvonnassa käytettävän teknologian toimittaja – hylättiin, kun komissio totesi, että kansalaisjärjestö tarjosi vain asiantuntemusta eikä yrittänyt vaikuttaa lainsäädäntöön. Oikeusasiamies sanoi, että tämä väite oli ristiriidassa komission oman kuvauksen kanssa kokousmuistioista, jotka toimielimen mukaan ”koskevat liiketoimintastrategiaa Thornin tuotteiden käyttöönotossa sekä Thornin näkemyksiä lainsäädännöstä ja sääntelystä”. Oikeusasiamiehen ”ChatControl”-lausunnossa todetaan:

”Komission olisi pitänyt julkistaa asiakirjat, jotta yleisö voisi tutkia, miten sidosryhmien panos oli vaikuttanut sen lainsäädäntöehdotukseen, ja varmistaa, että se oli toiminut riippumattomasti ja yksinomaan yleisen edun mukaisesti.”

Von der Leyenin komissiota syytettiin viime vuonna myös siitä, että se oli rikkonut omaa digitaalisia palveluja koskevaa lakiaan, koska se oli käyttänyt poliittisiin ja uskonnollisiin vakaumuksiin perustuvaa kohdennettua mainontaa saadakseen tukea ChatControl-lainsäädännölle.

Von der Leyenin toiminta Pfizergate-katastrofin yhteydessä on vain yksi niistä monista syistä, joita konservatiiviset parlamentin jäsenet mainitsivat tällä viikolla vastustaakseen kristillisdemokraattien ja eurokraattien toista kautta EU:n johtotehtävissä. Hänen toimikautensa on jo nyt täynnä kiistoja Gazasta, Ukrainasta ja Unkarin kaltaisten EU-kriittisten hallitusten oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvästä häirinnästä.

Von der Leyen panee toivonsa vaaliliittoon Italian pääministerin Giorgia Melonin ja hänen konservatiivisen ECR-ryhmänsä kanssa ennen torstain äänestystä Euroopan parlamentissa. Italialaiset ovat käyneet neuvotteluja saadakseen ääniä vastaan myönnytyksiä Brysselin ympäristöpolitiikan lieventämisestä.

Lähde: European Conservative

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kääpä

Hauskaa porukkaa tuolla brysselin päättävissä pöydissä, pyrittävät päänsa mukaan koko eu:ta vaikka noita ei ole yksikään mistään kansasta äänestänyt paikoilleen.

John Quiman

Moinen roisto tuo Von der Leyen, mutta ei yhtään edes häpeä, vaan haluaa jatkaa mielivaltaista hallitsemista.

Ilkka Manttari

Taipumus yksinvaltiuteen tai edes pyrkimys siihen on luonnevika. Sellaiset ihmiset pitäisi pitää mahdollisimman kaukana julkisista viroista.

Ilkka Manttari

Laki on sitä mitä pienissä porukoissa sovitaan, etenkin jos tiedotusvälineet eivät kaiva sitä esille, ja sitä tapahtuu aika harvoin.

John Quiman

Ja se pieni porukka tulkitsee lakeja mieleisellään tavalla, vaikka nurinpäin.

Marko Kristian

IL uutisoi että ”äärioikeistolainen meppi ei lopettanut huutelua ja vartijat poisti salista”
Sitä ei kerrota mistä se on huudellut? Mutta voisin veikata että näistä ”koronarokote” asioista, niistä puhuminen on kuitenkin kiellettyä, eikä esimerkiksi Suomen media mainitse sanaakaan.

John Quiman

Kävi kuin Vennamolle aikoinaan.