Huoli Venäjän toimista on edelleen vahvistunut tammikuun Kansalaispulssi-kyselyssä verrattuna loppuvuoteen.
Selvästi aiempaa useampi, noin neljä viidestä, tuntee huolta sodan laajenemisesta Ukrainasta. Loppuvuonna vastaava osuus oli 73 prosenttia. Myös huoli Venäjän mahdollisista sotilaallisista toimista Suomea vastaan on noussut. Ainakin jonkin verran huolissaan niistä on nyt 68 prosenttiin, kun vastaava osuus oli joulukuussa 63 prosenttia. Myös huoli Venäjän pyrkimyksestä vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan on noussut jonkin verran. Suomen reagointia Venäjän vaikuttamistoimintaan pidetään edelleen riittävänä ja oikea-aikaisena. Nyt 63 prosenttia on ainakin melko tyytyväisiä.
Huoli omasta toimeentulosta korkeimmillaan sitten koronakriisin alun
Suomalaisten huoli omasta taloudellisesta pärjäämisestään on Kansalaispulssi-kyselyissä vähitellen kasvanut, ja se on nyt ylimmillään sitten kyselyiden alkamisen keväällä 2020.
Vastaajista 42 prosenttia kertoo nyt olevansa ainakin jonkin verran huolestunut oman kotitaloutensa toimeentulosta seuraavan kuukauden aikana. Vastaajista noin puolet kertoo siirtävänsä isompia hankintoja tuonnemmaksi kriisin aiheuttaman epävarmuuden vuoksi, ja lähes yhtä moni kertoo muuttaneensa kulutustottumuksiaan hintojen nousun vuoksi.
Nuoret naiset kokevat paljon stressiä
Kansalaispulssi-kyselyssä on säännöllisesti kysytty vastaajien kokemasta stressistä, ja tammikuun kyselyssä koettu stressi on kokonaisuutena suhteellisen korkealla tasolla.
Eniten stressiä kokevat 15-29-vuotiaat tytöt ja naiset, joista yli puolet kertoo nyt kokevansa vähintään melko paljon stressiä. Vielä vuoden 2020 keväällä vastaava osuus oli noin kolmannes ikäryhmästä. ”Koettu stressi on viime vuosina yleistynyt kaikissa ikäryhmissä, ja valitettavasti kasvu on ollut suurinta nuorilla naisilla, joilla koettu stressi oli jo ennestään selvästi muita yleisempää”, sanoo johtava asiantuntija Juho Jyrkiäinen valtioneuvoston kansliasta.
Kansalaispulssin tuorein verkkokysely on toteutettu 17.-22. tammikuuta, ja kyseessä on kyselyn 52. kierros. Kansalaispulssi-kyselyn avulla selvitetään kansalaisten mielipiteitä ajankohtaisista aiheista, viranomaisten toiminnasta sekä vastaajien omasta mielialasta ja tulevaisuuden odotuksista. Kyselyaineiston keräämisestä vastaa Tilastokeskus.
Lisätietoja: johtava asiantuntija Juho Jyrkiäinen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 181
Valtioneuvoston viestintäosasto
Median kaiken toiminnan takana on se perusperiaate, että ihmiset pelkäisivät jotain; milloin Venäjää, milloin sotaa, milloin covidia, milloin perunapusseja (tämä oli oikeasti uutinen viime päivinä!), milloin joulupyhänä tapahtuvaa äkkinäistä liukastumista tai kesäistä vaarallista vieraslajia, joka aiheuttaa aivastelua – milloin sitä että Pekka Haavisto, Alexander Stubb tai Jussi Halla-Aho valitaan presdentiksi, milloin sitä että vasemmisto tai oikeisto riehuu vallankumousta tai tuhoaa talouden ja kuolemme —– syöpään, koska söimme yligrillaantuneen makkaran. Pääasia on, että ihmiset ovat peloissaan jostain eivätkä siten keskity hyödylliseen ja pitkäjänteiseen itsensä ja yhteisönsä kehittämiseen.
En pelkää että Venäjä laajentaisi sotaa, siitä olisi heille vain haittaa.
Mutta senpä takia onkin muita tahoja jotka voivat aiheuttaa sodan laajenemisen ”false flag” ja sitten on helppo syyttää Venäjää. Ukrainalla esimerkiksi on ollut alusta asti halua laajentaa sota venäjän ja naton väliseksi suoraksi sodaksi.
Sillon ei Suomestakaan jää jäljelle kuin rauniot..
Jos et tiennyt niin putte on kyllä moneen kertaan kertonut ihan aikalailla suoraan että suomella ei ole edes ollut itsenäisyyttä vaan stalin hourahti sen antaan vahinkona suomelle. Ryssiä ei mikään muu kiinnostaakkaan kun se. että saavat koko pohjolan maat itselleen. ”helppo” syyttää venäjää, jaa.. minkähän takia. Sinusta ryssät on jotain pelastajakansaa joka poistaa pipin joka maasta ihanalla pusullaan.
Koko sota tai konflikti on alusta alkaen ollut kummallista ”teatteria”.
Omituisinta on Naton ja Yhdysvaltain suorastaan teatraalinen aktiivisuus mediassa ja sotatiedotuksessa, mutta käytännön toimet ovat olleet melko vaisuja ja Ukrainan tukea on supistettu lähes olemattomiin. Ukrainan ”presidentiksi” asetettiin mediapelle, kun kuitenkin oikeita ukrainalaisia sotilaita olisi ollut tarjolla.
Mistä päättelit Ukrainan haluavan sotaa jossa vastakkain olisi NATO ja Venäjä ? Ukraina kyllä haluaisi olla natomaa, mutta ei siihen liittyminen ole pitkään aikaan realistista. Muistutan nyt varmuuden vuoksi että Putinin sanavalinnoissa vilahtelee koko ajan hyökkäys natomaata / maita vastaan. Näin ollen sanoisin että Kremlin tsaari sotaa haluaa, ei ukrainalaiset.