Berliinin velkaantumisaste on Saksan toiseksi korkein, ja raha kouluihin ja tiehankkeisiin on loppumassa kesken.
Saksan pääkaupunki Berliini käytti viime vuonna lähes 3 prosenttia budjetistaan maahanmuuttajiin, yhteensä 1,1 miljardia euroa, kuten virallisista luvuista käy ilmi. Samaan aikaan hallitus väittää, että rahaa ei ole koulujen ja urheiluhallien kunnostamiseen tai liikenneinfrastruktuurin ylläpitoon, kun velkaantumisasteet kasvavat.
Sosiaalidemokraattien Cansel Kiziltepen sosiaali- ja kotouttamisosasto antoi tiedot käyttöön sen jälkeen, kun senaatin poliitikko Gunnar Lindemann Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueesta oli esittänyt kaksi parlamentaarista kysymystä.
Berliinin senaatti käytti pelkästään maahanmuuttoon 2,9 prosenttia kokonaismenoista. Berliinin osavaltion budjetti oli viime vuonna yhteensä 37,9 miljardia euroa. Berliinillä on kuitenkin edessään huimasti kasvava velkaantuminen. 63,2 miljardilla eurolla Berliini on toiseksi velkaisin osavaltio Nordrhein-Westfalenin jälkeen.
Berliini käyttää lähes puoli miljardia vuodessa vain 12 maahanmuuttajien asuntoihin, mikä tarkoittaa, että huomattava osa Berliinin maahanmuuttajien kokonaisbudjetista kuluu asumiseen. Monet maahanmuuttajille maksettavista etuuksista tulevat kuitenkin itse asiassa liittovaltion hallitukselta.
Alustavien analyysien mukaan Berliinin osavaltio joutuu käyttämään turvapaikanhakijoiden hoitoa koskevan lain nojalla noin 613 miljoonaa euroa budjettivuonna 2023, senaatti totesi.
”Nämä rahat eivät kuulu kristillisdemokraattiselle unionille tai sosiaalidemokraateille. Ne kuuluvat berliiniläisille, ja senaatin on hallinnoitava niitä heidän edukseen ja heidän luottamuksessaan”, sanoi AfD:n Lindemann, joka huomautti, että rahaa ei ole koulujen ja urheiluhallien kunnostamiseen tai liikenneinfrastruktuurin ylläpitoon.
Samaan aikaan turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa edelleen merkittävästi. Senaatin vastauksen mukaan Berliini otti viime vuonna kiinteän kiintiön puitteissa vastaan 19 687 turvapaikanhakijaa, mikä ei sisällä Ukrainasta paenneita.
Lähde: Remix
Historioitsija Martin Armstrong on kirjoittanut oivallisen vertailun Rooman imperiumin viimeisten aikojen ja Lännen imperiumin nykyhetken välillä — aina pakolaiskriisiä myöten.
Matuttamisesta tinkimättä.
Mitäpä tästä huolestumaan. Suomi kyllä työntää rahaa saksaankin jos käsky käy.