Tukholman eteläosassa sijaitsevassa ryhmäkodissa asuva kehitysvammainen henkilö joutui seksuaalisen ja muun hyväksikäytön kohteeksi useiden kuukausien ajan. *)Lex Sarahin ja poliisiraportin mukaan tarkoituksena oli vahingoittaa ja pelotella potilasta.
Potilas on muun muassa pakotettu nielemään muovikäsine ja patjan pala. Ainakin kerran potilaan sukupuolielimiä pyyhittiin pesulapulla, joka sitten pakotettiin hänen suuhunsa.
Lisäksi potilasta letkutettiin raa’asti, jolloin putki työnnettiin ruokatorven sijasta henkitorveen, jolloin potilaan keuhkoihin annosteltiin ruokaa. Tämä aiheutti infektioita ja nesteen kertymistä, ja potilas sairastui vakavasti joksikin aikaa.
Lisäksi potilaaseen kohdistettiin toistuvasti muuta fyysistä pahoinpitelyä, myös seksuaalista hyväksikäyttöä. Raakalaismaisen laiminlyönnin ja hyväksikäytön sanotaan jatkuneen useita kuukausia viime vuoden tammikuun ja kesäkuun välisenä aikana.
Pahoinpitelyn syyllistynyt henkilö ”ei tiedossa”
Kaikki tuli ilmi, kun sijaishoitaja huomasi, kuinka vakituiseen henkilökuntaan kuuluva kollega kohteli potilasta hyvin karkeasti. On kuitenkin epäselvää, syyllistyikö kaikkiin rikoksiin sama henkilö.
”Ei ole pystytty selvittämään, miten tapahtumat ovat päässeet tapahtumaan. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että joku on tahallaan altistanut potilaan puutteelliselle hoidolle tarkoituksenaan vahingoittaa tai pelotella potilasta”, kirjoittaa Tukholman kaupunki raportissaan tapahtumista.
Sikäli kuin voidaan todeta, ryhmäkodin muut vammaiset potilaat eivät ole joutuneet vastaavanlaisen laiminlyönnin ja hyväksikäytön kohteeksi. Nyt ehdotetut toimenpiteet tapauksen johdosta rajoittuvat valvontakameran asentamiseen potilashuoneeseen.
Potilaan omaiset kertoivat, että tapahtuneesta huolimatta he luottavat edelleen ryhmäkotiin ja haluavat, että kyseinen potilas pysyy siellä.
Lähde: Samnytt
*) Lex Sarah on Ruotsin sosiaalipalvelulain pykälä, joka velvoittaa työntekijää raportoimaan tietoonsa tulleet väärinkäytökset vanhusten tai kehitysvammaisten hoidossa. Sosiaalipalvelulain 14. luvun 3. pykälä tuli voimaan vuoden 1999 alusta, ja sitä muutettiin 1. heinäkuuta 2011. Se koskee sekä julkisia että yksityisiä hoivapalveluiden tarjoajia.