Saksan vasemmistohallitus on lähempänä romahdusta maanviljelijämielenosoitusten jälkeen.
Saksassa mieltään osoittaneiden maanviljelijöiden ohella myös kuorma-autonkuljettajat ja tehdastyöläiset ajoivat ajoneuvoillaan maanantaina Berliinissä järjestettyyn mielenosoitukseen ilmaistakseen suuttumuksensa maan hallitusta kohtaan. Berliinin poliisi arvioi, että kaupungin keskustaan saapui reilusti yli 5 000 traktoria ja kuorma-autoa sekä kymmeniätuhansia ihmisiä.
”Haluamme varmistaa, että tiemaksuja ja dieselin hintoja ei nosteta. Lisäksi taistelemme nykyisten tukiemme säilyttämisen puolesta”, sanoi eräs maanviljelijä, Hubertus Krupp, kun häneltä kysyttiin, miksi hän oli paikalla.
Vakavat talousongelmat, romahtavat budjetit, räjähdysmäisesti nousseet maahanmuutto- ja energiahinnat sekä jatkuvat koalitiokiistat – näin voisi parhaiten tiivistää Saksan vasemmistohallituksen tämänhetkisen tilanteen. Monet näistä kasvavista paineista ovat ruokkineet yli viikon kestäneitä maanviljelijöiden mielenosoituksia. Vaikka mielenosoitukset olisivat ohi, nämä ongelmat eivät ole katoamassa.
WATCH: 🇩🇪 Berlin is in a state of paralysis this morning as tens of thousands of farmers conduct their largest protest yet in the German capital, cheered on by truckers and firefighters.
Mass protests have now been ongoing for seven consecutive days across the country against… pic.twitter.com/6CrqDGLnjD
— Remix News & Views (@RMXnews) January 15, 2024
Saksan hallituksen lopun alku?
Itse asiassa maanviljelijöiden protestit ja heidän jatkuvat vaatimuksensa saattavat monella tavalla merkitä Saksan hallituksen lopun alkua.
Sosiaalidemokraattien liittokansleri Olaf Scholzin kokoaman SPD:n ja Vihreiden-Vapaiden demokraattien koalition kannatus on käytännössä romahtanut kahden viime vuoden aikana, ja suurin voittaja on maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle (AfD), joka on yli kaksinkertaistanut kannatuksensa. Vasemmistohallitus onnistuu tietysti hyvin sukupuolipropagandassa, mutta kun on kyse vakavammista asioista, kuten teollisuus- ja energiapolitiikasta, ideat alkavat loppua. Scholzin ongelmia pahensi Saksan talousarvion täydellinen romahtaminen perustuslakituomioistuimen marraskuussa antaman päätöksen jälkeen.
Vaikka hallitus pyytää maanviljelijöitä tekemään uhrauksia, liittokansleri ja hänen ministerinsä vaativat kolmea uutta luksushelikopteria, jotka maksavat yhteensä 200 miljoonaa euroa.
WATCH: 🇩🇪🚜🪙 Germany’s left-wing government wants €200 MILLION in taxpayers’ money for 3 new luxury helicopters for Chancellor Scholz and his ministers, so they can fly in style.
That’s nearly €70 million per 🚁
The budget item has been met with outrage, as the green-liberal… pic.twitter.com/0aVUyeqM79
— Remix News & Views (@RMXnews) January 15, 2024
Saksan liittokansleri kehotti lauantaina lähettämässään videoviestissä rauhallisuuteen ja yhteistyöhön. Scholz sanoi, että oli päästy hyvään kompromissiin, että maanviljelijöiden huolenaiheet oli otettu huomioon ja että osa maanviljelijöihin kohdistuneista säästöehdotuksista oli peruttu. Mielenosoittajat ovat kuitenkin eri mieltä ja ovat ilmoittaneet jatkavansa mielenosoituksiaan.
Vihreiden maatalousministeri Cem Özdemir varoitti ”äärioikeistolaisista hahmoista”, jotka haluavat nähdä demokratian mätänevän hallituksen kaatamista koskevilla kuvitelmillaan, mitä monet kritisoivat pyrkimykseksi kääntää huomio pois hallituksen kasvavasta epäonnistumisten listasta.
Vapaiden demokraattien valtiovarainministeri Christian Lindner muistutti protestoivia maanviljelijöitä heidän vastuustaan yhteiskuntaa kohtaan: ”Kääntykää takaisin, olette eksyneet tieltänne!”
Sosiaalidemokraattisen puolueen (SPD) johtaja Saskia Esken kutsui CDU-opposition kritiikkiä hallituskoalition työtä kohtaan ”äärimmäisen vaaralliseksi”.
Kaikesta retoriikasta huolimatta valtaosa saksalaisista, lähes 70 prosenttia, sanoo kuitenkin tukevansa maanviljelijöiden protesteja. Lisäksi kaksi kolmesta saksalaisesta haluaa ennenaikaiset vaalit ja uuden hallituksen.
Romahtaako Saksan hallitus? Pelkästään gallupit ovat yksi syy Scholzille pitää koalitio voimassa katkeraan loppuun asti, sillä kaikkien kolmen puolueen odotetaan kärsivän vakavia tappioita, jos vaalit pidettäisiin tänään. Heikoin kohta on edelleen FDP, jota koalitiokumppanit ovat vetäneet niin alas, että se ei enää saa gallupeissa viittä prosenttia, joka on vähimmäisvaatimus parlamenttiin pääsemiseksi. Puolue järjesti hiljattain jäsenistönsä kanssa äänestyksen siitä, pitäisikö sen pysyä koalitiossa vai ei, ja jäsenet äänestivät niukasti koalition jatkamisen puolesta.
Scholzin hallitus ei kuitenkaan ole koskaan ollut näin heikko. FDP:tä johtava Lindner saattaa jossain vaiheessa päättää katkaista tappionsa ja hajottaa koalition. Vaikka se voi tuntua epätodennäköiseltä skenaariolta, maanviljelijät edustavat voimakasta poliittista voimaa, ja vasemmistoliberaalihallituksen yleisen käsityksen kannalta he voivat olla se oljenkorsi, joka katkaisee kamelin selän.
Lähde: Remix
Jokohan alkaisi suvakkila Euroopassa horjua?