Perinteisesti kokaiini valmistetaan Latinalaisessa Amerikassa, ja valmis tuote salakuljetetaan maailmalle, mutta viime vuosina Latinalaisen Amerikan huumekartellit ovat siirtäneet kokaiinitehtaitaan lähemmäs asiakkaitaan, lähinnä Eurooppaan. Kokaiinia valmistavien kemistien eli ”kokkien” kuljettaminen eri puolille maailmaa on halvempaa ja helpompaa, kuin kokaiinin salakuljettaminen.
Asiasta raportoivat Ruotsin televisio SVT sekä järjestäytynyttä rikollisuutta tarkkaileva järjestö OCCRP.
Hollannissa paljastetussa kokaiinitehtaassa pystyttiin valmistamaan jopa 200 kiloa kokaiinia päivässä, ja huumeen kuljettaminen Euroopan Unionin sisällä on suhteellisen helppoa ja riskitöntä.
OCCRP-järjestön haastatteleman kolumbialaisen huumekokin mukaan lapset Kolumbiassa oppivat valmistamaan kokaiinia nuorempina kuin lukemaan ja kirjoittamaan.
Haastateltu kemisti kertoo valmistaneensa kokaiinia kartellin laskuun Espanjassa, lähellä Madridia olleessa kokaiinitehtaassa. Kartelli piti hallussaan kemistin passia, huolehti matkajärjestelyistä ja muista käytännön asioista. Kemisti sai palkkioksi noin 500 euroa jokaisesta valmistetusta kokaiinikilosta.
Kyseinen kemisti sanoo olleensa kartellissa alhaisessa asemassa, huolimatta siitä että oli kuuden työntekijän esimies. Espanjaan tekemänsä keikan aikana tehtaan työntekijät asuivat työpaikallaan ja altistuivat haitallisille kemikaaleille. Kemistin mukaan hän pääsi ulkoilmaan kerran päivässä, aina keskiyöllä.
Hollannissa paljastetussa kokaiinitehtaassa työskenteli 13 ”kokaiinikokkia”. Tehtaita on perustettu useisiin eri läntisen Euroopan maihin.
Latinalaisen Amerikan huumekartellit eivät enää ole yksinvaltaisia kokaiinimarkkinoilla. Viime aikoina muun muassa Albanian ja Serbian järjestäytyneet rikollisryhmät ovat rantautuneet Latinalaiseen Amerikkaan. Kansainväliset rikollisten verkostot toimivat yhteistyössä valtionrajojen ylitse, ja luovat uusia väyliä huumeitten levittämiselle.
Latinalaisamerikkalaisten huumekartellien Eurooppaan ulkoistamat kokaiinitehtaat toimittavat huumeita myös Pohjoismaihin. Kuluvan vuoden 2023 aikana Ruotsin tulli on takavarikoinut yli 1000 kiloa kokaiinia.
Lähde SVT
Tämä uusi tuotantoketjun optimointi on selkeästi vihreän agendan mukaista. Luonnonvaroja säästetään jättämällä pois turhat edestakaiset rahtaukset.
Ilman muuta tämä uusi toimintamalli ansaitsee vihreän sertifikaatin. — Ja niitähän saa jokainen, jolla on tarpeeksi rahaa lyödä sertifikaattimyymälän tiskille.