Oulun kaupungin entisen yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikin epäillään syyllistyneen törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen ja törkeään petokseen. Asian esitutkinta on valmistunut ja siirtynyt syyttäjälle.
Oulun poliisilaitoksen talousrikosyksikössä on ollut tutkittavana rikosepäilyjä, jotka liittyvät Oulun kaupungin entisen yhdyskuntajohtajan epäillyksi tekemiin väärinkäytöksiin. Hänen epäillään syyllistyneen törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen ja törkeään petokseen. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet 13. maaliskuuta 2018 – 23. tammikuuta 2020.
Yhdyskuntajohtajan epäillyt väärinkäytökset liittyvät työnantajan vuokraaman henkilöauton hankintaan ja autolla ajettuihin yksityisajoihin, pysäköintipaikan hankkimiseen ja käyttöön ilman esihenkilön hyväksyntää, sekä yhteiskäyttöön hankitun sähköpyörän ottamiseen henkilökohtaiseen käyttöön. Tavoiteltu taloudellinen hyöty on ollut yli 40 000 euroa.
Lisäksi poliisi on tutkinut tapahtumien aikaan yhdyskuntajohtajan esihenkilönä toimineen kaupunginjohtaja Päivi Laajalan osalta sitä, että hän ei vienyt asiaa mahdollisen rikosilmoituksen tekemistä varten Oulun kaupunginhallituksen päätettäväksi. Lisäksi kolmatta henkilöä on kuulusteltu epäiltynä virka-aseman väärinkäyttämiseen liittyen yhdyskuntajohtajan varoitusasian valmisteluun.
Asiassa on kuulusteltu epäiltyjen lisäksi useita todistajia sekä Oulun kaupungin edustajaa asianomistajana.
Asiakokonaisuuden esitutkinta poliisissa on päättynyt ja se on siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaan.
Luottamustehtävissä Matinheikki on toiminut lukuisissa luottamustehtävissä, muun muassa Oulussa kaupunginhallituksen jäsenenä sekä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen valtuutettuna Kokoomuksen valtuustoryhmässä. Matinheikki oli Kokoomuksen listalla ehdolla vuoden 2023 eduskuntavaaleissa, mutta luopui ehdokkuudesta loppuvuodesta 2022. Matinheikki haki viime vuonna myös Oulun kaupunginjohtajan virkaa, mutta vetäytyi saatuaan esimieheltään varoituksen epäiltyjen rikosten vuoksi. Matinheikki luopui samaan aikaan kaikista poliittisista luottamustehtävistään.
Hän siis hankki 40 000 euron ” sähköpyörän .” Ja minä kun luulin että sähköautot on kalliita.
Maan tapa rakoilee?
Väliaikaisesti. Tuo kaikkihan on vain plussaa kun haetaan seuraavaan yhteiskunnalliseen tehtävään. Tiedetään että tuo ”kaveri” ainakin pysyy ruodussa.