Muu maailma Tiede ja teknologia Uutiset

Elämää Marsissa?

Kuvituskuva. CC0. Marsia tutkiva luotain.

Nasan lähettämä luotain tutkii Mars- planeetan geologiaa. Heinäkuun 21. päivä Perseverance- luotain löysi merkkejä Marsissa mahdollisesti olleesta mikrobitasoisesta elämästä.

Tutkimukset jatkuvat, ja tiedemiehet pyrkivät sulkemaan pois myös muut selitykset löydölle.

Perseverance-luotaimen löytämässä kalliossa on kemiallisia yhdisteitä ja rakenteita, jotka viittaavat mikrobitasoiseen elämään ja veden läsnäoloon miljoonia vuosia sitten.

Nuolenpäätä muistuttava kallio, josta löytö tehtiin, on kooltaan 1 m x 0,6 m, ja se on saanut lempinimen Cheyava Falls.  Kallio sijaitsee Neretva Vallis- jokilaaksossa Marsissa.

Luotaimen reitti Marsissa on suunniteltu kulkemaan tieteellisesti kiinnostavien alueitten läpi.

”Tämä reitti Neretva Vallis- jokitörmän läpi oli vaivan arvoinen”, kehuu Nasan avaruustutkimusosaston apulaisjohtaja Nicola Fox. ”Löysimme jotain, mitä emme ole koskaan nähneet, ja paljon tutkittavaa tiedemiehille”.

Cheyava Falls- kallion digitaalinen kuvaus viittaa, että kivessä on orgaanisia aineita. Hiilipohjaisia molekyylejä pidetään yleisesti elämän perusosina, mutta Cheyava Falls- kallion merkit elämästä saattavat myös olla tulosta muusta, kuin biologisesta kehityksestä.

NASA:n tutkijat ovat löydöksistä jännittyneitä, mutta pitävät jalat maassa.

”Cheyava Falls on arvoituksellisin, monimutkaisin, ja ehkä tärkein Perseverance- luotaimen tekemistä löydöistä”, sanoo projektiin osallistunut CalTech- yliopiston tutkija Ken Farley.

”Toisaalta meillä on ensimmäinen vakuuttava löytö orgaanisesta materiaalista, selkeitä väriläiskiä, jotka viittaavat kemiallisiin reaktioihin, joita mikrobielämä voisi käyttää energianlähteenä”, hän jatkaa. ”Ja selviä todisteita, että elämälle tarpeellinen vesi kerran kulki kiven läpi”.

”Mutta toisaalta”, Farley toppuuttelee ajatusta elämän merkeistä Marsissa. ”Emme ole kyenneet tarkoin selvittämään, miten kallio muodostui, ja kuinka paljon läheiset muut kivet ovat lämmittäneet Cheyava Falls- kalliota sekä olleet luomassa näitä piirteitä (mahdollisesta elämästä).

Perseverance- luotaimen löytö ei vielä todista Marsissa olleen elämää, ainakin mikrobitasolla, mutta tutkimukset jatkuvat. Toistaiseksi tehty löytö on merkittävin vihje elämästä Maa- planeetan ulkopuolella.

Lähde NASA

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Miljoonan vuoden päästä jotkut lähettävät luotaimen Maa-planeetalle, joka näyttää kuolleelta kuin Mars. Etsivät sitten, josko planeetalla on ollut joskus alkeellista elämää. Ihmisen nerokkuus sodankäynnissä on sitä laatua, että noin voisi käydä. Kuka tietää, ehkä Marsissa oli kehittyneitä yhteiskuntia, jotka sitten tuhosivat itsensä ja planeettansa. Ehkä kourallinen marsilaisia pakeni Maahan ja aloitti uudestaan alkeelliselta tasolta.

Mad CatMan

Planeetalle nimeltä maa pitäisi saada pysyvästi asumaan joku älyllinen elämänmuoto. Minä kun olen vain käymässä.

John Quiman

Että sinäkin?

Kääpä

Kyllähän swe tiedetään että ei maapallo ole ainoa missä elämään on, mutta en ole ikinä tajunnut miksi sitä pitää isolla rahalle etsiä. Tutkisivat mieluummin mitä elämää maapallon meristä löytyy sillä niiden eläimistöstä ei tiedetä ehkä kun 10%,

Peter Kreisler

Ihan samaa mieltä ja meriä voi tutkia noin vaatimattomammin tutkia ihan kuka vaan. sitä paitsi meret ovat meidän kaikkien lähiympäristöä.

John Quiman

Kaikkea on hyvä tutkia, eikä avaruudesta tunneta edes promillea vielä tuhansiin vuosiin.

Ilkka Manttari

Kaikki käsitteet ja luvut kaikuu onttouttaan jos sen mittasuhteista edes yritetään puhua.

Kääpä

Eiköhän se kotiplaneetta olisi tärkeämpää tietää kun joku mitä ei tulla löytämään miljooniin vuosiin, eli elämää maapallon ulkopuolelta.

Ilkka Manttari

No, ennustaminen on tunnetusti vaikeaa. Olen esim. sitä mieltä että lähes koko fysiikka tulee menemään uusiksi, kun katselee mitä nuo UAP:t (UFO)tekevät. Ainakin armeija joka maassa ottaa ne tosissaan ja myöntää että eivät ymmärrä. Joten siinä mielessä olemme niin alkeellisia että emme ole edes pyörää keksineet. En tosin tiedä noista salaisista projekteista.

John Quiman

Avaruustutkimus, kuten muukin tutkimus, mikä liittyy luonnontieteisiin, antaa tietoa ja tiedolla parannellaan monia asioita jopa päivittäisessä elämässä. Meriä kyllä tutkitaan ja kartoitetaan paljonkin, mutta kaikkea pitää tutkia.